Outsidern kan ta Halses plats

Orrgren aktuell som ny IFK-bas: "Känns positivt"

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
AVGÅR I går meddelade Bengt Halse att han vid klubbens årsmöte i mars kommer att avgå som ordförande. Beslutet är en direkt följd av turbulensen kring skatteaffärerna och att han ännu är misstänkt för brott.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Två givna kandidater - och en spännande outsider.

Ska Kenneth Orrgren, 63, bli näste ordförande i IFK Göteborg?

- Överraskande och positivt att nämnas, säger Orrgren.

IFK Göteborgs ordförande sedan tre år tillbaka, Bengt Halse, meddelade i går att han inte ställer upp till omval vid IFK Göteborgs årsmöte i mars.

- Den mediala exponeringen runt min person har varit mycket stor och skattetvisten riskerar under relativt lång tid att överskugga det fina arbete som görs på alla håll i föreningen. Genom att lämna plats åt en ny ordförande flyttas fokus till vår kärnverksamhet och föreningens framtidsfrågor, motiverar Halse sitt beslut.

För valberedningens ordförande Gunnar Larsson kom inte beslutet som någon större överraskning.

- Jag har känt till det någon vecka. Bengt och jag har diskuterat en del med varandra. Jag tycker det är tråkigt, men har förståelse för beslutet, säger Larsson.

Redan för ett par veckor började det ryktas om kommunstyrelsen ordförande Göran Johansson som en kandidat.

Ska gå att kombinera

I går spreds hans namn ytterligare på flera internetforum.

- IFK Göteborg är laget i mitt hjärta, men uppdraget som ordförande i klubben är för stort och viktigt att det går att kombinera med mina politiska uppdrag, säger han.

Göran Johansson har talat om att trappa ner framöver:

- Jag har inte bestämt mig och jag hoppas bilda ny majoritet efter valet till hösten. Då ska jag köra ett tag till, säger Johansson.

Ytterligare ett namn, och troligen mer realistiskt, som diskuterats i de innersta kretsarna inom IFK Göteborg är Kenneth Orrgren, avgående vd för Göteborgsoperan och i början av 1990-talet ordförande för Frölunda Hockey.

- Det är överrumplande för mig att nämnas i det här sammanhanget. Jag har stor respekt för vad det innebär att vara ordförande i en stor idrottsklubb och det är positivt att mitt namn nämns, säger Orrgren, som sedan ett antal år tillbaka är medlem i IFK Göteborg.

Kan du tänka dig att ta uppdraget?

- Det är omöjligt att svara på.

"Stor erfarenhet"

Orrgren stämmer bra in på den arbetsbeskrivning som flera inom den innersta kretsen inom IFK Göteborg ger på den kommande ordföranden:

- Framförallt ska han eller hon ha tid för uppdraget. Personen ska ha stor erfarenhet från styrelsearbete, gärna från både näringslivet och från idrotten, säger en källa.

Dessutom har Orrgren som vd vid Göteborgsoperan haft ett nära samarbete med Gunnar Larsson, ordförande för operans styrelse.

Sista juni lämnar Orrgren vd-uppdraget.

- Sedan har jag tänkt att vara lite friare. Jag har en del andra uppdrag att ägna mig åt, säger Kenneth Orrgren.

Många medlemmar inom IFK Göteborg efterlyser en comeback av Gunnar Larsson som ordförande.

- Min målsättning är att vi ska hitta en ny ordförande. Jag gjorde mina år. Ambitionen är att meddela medlemmarna ett par veckor före årsmötet vem som är vår kandidat, säger Gunnar Larsson.

Michael Wagner