Med guld i blicken

Batan ser framåt efter skandalövergången: Lagt det bakom mig

Omsusad Efter övergången till Djurgården hoppas Stefan Batan på SM-guld. Den trassliga transfern är inget som stör honom längre.
FOTBOLL

MASPALOMAS

Det uppmärksammade kontraktsbråket med AIK har han lagt bakom sig.

Nu siktar Stefan Batan på tunga titlar med sitt Djurgården.

– SM-guld, cupguld och Champions Leagues gruppspel. Det både hoppas jag och tror, säger han.

Det är en lugn och harmonisk Stefan Batan som träffar Sportbladet i Maspalomas. Batan var vinterns man i svensk fotboll, inte tack vare det han presterade på plan utan på grund av övergången till Djurgården, och turerna kring det redan påskrivna kontraktet med AIK.

– Det var mycket där ett tag. Många samtal och sms den första veckan från arga människor. Men jag bytte mobilnummer och då lugnade det sig. Det är bara skönt att jag har kunnat lägga det bakom mig. Nu kan jag koncentrera mig på Djurgården i stället, säger han.

Bara positivt

Stefan Batan njuter av värmen på Gran Canaria och trivs med varenda ögonblick i sin nya klubb. Djurgården ska ge honom titlar och ta honom ut i Europa.

– Jag har bara positiva saker att säga. Alla är trevliga och allting är mycket proffsigare än i Assyriska. Inget ont om min gamla klubb, men det här är någonting annat. Det finns så många bra spelare, och killar som varit ute i Europa och vet vad som krävs. Jag lär mig väldigt, väldigt mycket varje dag.

Proffsigt och lekfullt

I Djurgården återförenas Batan med tränaren Kjell Jonevret, som så sent som för två år sedan var hans lärare på fotbollsgymnasiet.

– Det är skönt. Inte för att jag tror jag får fördelar, men det är tryggt att man känner någon.

Hur var Jonevret som lärare?

– Bra, inte så sträng (skratt). Det var alltid lekfullt, fast ändå proffsigt. Precis som i Djurgården.

Under Stefan Batans första år i Djurgården är tänkt att 20-åringen främst ska se och lära. Han är offensiv vänsterytter i grunden, men kan spela som ytterback om det krävs. Men det blir tufft att peta Tobias Hysén i anfallet.

– Hysén är en grym spelare, han är bäst i Sverige på sin position. Jag inser att Djurgården har många bra spelare och jag är definitivt beredd att sitta på bänken det första året. Men mitt mål är att ta en plats, det är det ju. Min fördel är ju att jag kan spela på flera olika positioner, överallt på vänsterkanten och även som högerforward. Jag tror att jag kommer att få spela många matcher, även om jag inte är given i startelvan. Sen kan man ju tänka sig att Tobias Hysén försvinner ut i Europa så småningom.

På Djurgårdens träning i går samarbetade Stefan Batan och brassen Thiago Quirino fint vid flera tillfällen på övningarna. Lite överraskande var det oftast Quirino som spelade fram Batan till mål.

– Så får det gärna fortsätta (skratt). Jag tror han blir riktigt bra. Han har ju inte tränat på länge och det syns, men man ser också att han verkligen har det i sig.

David Tanentsapf