Vakten dömdes för våld mot fans

FOTBOLL

GÖTEBORG.

I en unik dom döms en 31-årig ordningsvakt till dagsböter för ofredande av två IFK Göteborgssupportrar i samband med cupfinalen 2004.

Enligt de inblandade juristerna är det troligen första gången en ordningsvakt döms för våld mot fotbollssupportrar.

Den 31-årige vakten, som var inhyrd av Svenska fotbollförbundet, sprutade med en pulversläckare mot flera av fansen. Han polisanmäldes av Kenneth Linder och Kristina Osterling, som båda vittnade om vad som hände på Råsundas läktare vid rättegången i Solna tingsrätt förra veckan.

Videoupptagning

Där visade kammaråklagaren Håkan Jevrell videoupptagningar från tre olika bevakningskameror från Råsunda.

– Det är ofta väldigt svårt att utreda vem som gör vad i sådana här situationer. Men tack vare att vi hade bilder från tre olika vinklar gick det att se, säger Håkan Jevrell.

Tingsrätten skriver i domen att ordningsvakten ofredat de båda supportrarna ”genom sitt hänsynslösa beteende”.

Vakten döms till dagsböter på totalt 4 000 kronor och ska också betala ett skadestånd på 2 100 kronor till den ena av supportrarna.

Direktiv

Mannens försvarare, Bengt Sundqvist, förstår domen rent juridiskt, men menar att ordningsvakten i den pressade situationen hade svårt att skilja de olika supportrarna från varandra.

Dessutom menar han att uppdragsgivaren, Svenska fotbollförbundet, har ett visst ansvar:

– De måste ge ordningsvakterna direktiv och hålla ordning på de regler som gäller, till exempel när man får använda pulversläckare eller inte.

Michael Wagner