”Blåvitt behöver en ny ledning”

Kurt Eliasson föreslår stora förändringar i IFK Göteborg

FOTBOLL

GÖTEBORG

Mats Persson har lämnat tjänsten som klubbdirektör.

Bengt Halse och Janne Nilsson lämnar styrelsen.

Förre ordföranden i IFK Göteborg, Kurt Eliasson, 55, tycker fler bör fundera över samma beslut.

– Se på Frölunda som bytte hela styrelsen. Klubben fick nystarten de behövde, säger Eliasson.

Under femton års tid var Kurt Eliasson med och styrde IFK Göteborg varav tio år som vice ordföranden under dåvarande ordföranden Gunnar Larsson.

Under 2002 och 2003 tog han själv över rodret innan nuvarande ordföranden Bengt Halse tog vid.

Nu uttalar sig för första gången Eliasson om turbulensen i IFK Göteborg efter skatteaffärerna i samband med övergångarna för Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

– Att det här har kunnat hända är djupt tragiskt för föreningen. Det är den värsta krisen IFK upplevt, säger Eliasson. Nu är det väldigt viktigt att upprätta klubbens totala anseende.

Överväga beslutet

Hur?

– Titta på vad som hände i Frölunda Hockey efter deras skatteaffärer. Hela styrelsen avgick och klubben fick en helt ny ledning, man fick en ny start.

Ska de i IFK Göteborgs styrelse göra samma sak?

– Jag tycker man ska överväga om inte det är bästa alternativet, säger Kurt Eliasson.

I går fastställdes det att IFK Göteborgs kanske viktigaste årsmöte någonsin ska hållas 6 mars.

Ett par veckor innan dess har Gunnar Larsson, valberedningens ordförande, sagt att han hoppas kunna lägga fram förslag på vem som ska bli ny ordförande i IFK Göteborg.

– Jag har pratat med Gunnar. Som jag tolkar det är han själv bara beredd att ställa upp som en nödlösning, säger Kurt Eliasson.

Har du gett honom din syn på vad som behövs göras?

– Vi har diskuterat kring det. Jag har påpekat den positiva utvecklingen i Frölunda efter att de bytte hela ledningen och fick en rejäl nystart.

Eliasson hoppade av som ordförande i IFK Göteborg 2003 när arbetsbördan blev för stor. Han är vd för Göteborgs kommuns förvaltningsbolag AB Framtiden.

Kan du själv tänka dig att ställa upp nu?

– Nej. Främst för att jag tycker att klubben behöver en nystart med andra människor. Skulle jag återvända är det en återgång till det gamla. Det tror jag inte klubben behöver. Dessutom skulle det fortfarande inte gå att kombinera med mitt arbete.

Erlingmark i styrelsen

Kurt Eliasson vill dock inte namnge någon lämplig ordförandekandidat.

– Men jag tycker att Magnus Erlingmark vore utmärkt att ha i styrelsen. Det saknas en representant som nyligen varit aktiv. Dessutom har han en bra civil bakgrund (Erlingmark är utbildad civilekonom).

I samband med att Frölunda Hockey ombildade hela sin ledning efter skatteskandalen fick den nya styrelsen också hjälp med att finansiera skatteskulden på nära 15 miljoner kronor av den avgående ordföranden Hasse "Bula" Andersson vars konsortium med affärsbekanta lånade ut pengarna till föreningen.

Om inte IFK Göteborg får rätt i sin överklagan av Skatteverkets omprövningsbeslut ska Blåvitt betala minst 12 miljoner kronor ytterligare i skatt.

– Den finansieringen måste lösas så att klubben inte hamnar i en ekonomisk trängt läge och den sportsliga verksamheten påverkas, säger Kurt Eliasson.

IFK Göteborgs nuvarande styrelse

Michael Wagner