Maktkampen i Göteborg

Yngre generationen vill få bort ”det gamla Blåvitt”

FOTBOLL

GÖTEBORG

Gamla Kamrater vill ha Gunnar Larsson som ny ordförande i IFK Göteborg.

Men den ståndpunkten får dåligt stöd bland de yngre supportrarna.

– Han tillhör det gamla Blåvitt, säger Andreas Toll, ordförande i Änglarna.

Foto: THOMAS JOHANSSON
IFRÅGASATT Gunnar Larsson sitter i den valberedning som har nominerat honom till ny ordförande i IFK Göteborg. Det väcker ont blod hos den yngre generationen av Göteborgsfans.

Det gamla gardet, föreningen Gamla Kamrater med cirka 150 medlemmar, gick i veckan ut på IFK Göteborgs officiella hemsida och skrev att de enhälligt gav Gunnar Larsson sitt stöd i rollen som ny ordförande i klubben.

Men många andra IFK-supportrar är långt ifrån så positiva till en ny Larsson-period på Kamratgården. På olika internetforum gick diskussionerna i går höga, och ytterst få av de hundratalet skribenterna gav Gunnar Larsson något stöd (se faktaruta).

Bara 34 procent för

Inte heller supporterklubben Änglarnas ordförande Andreas Toll, som representerar 3 500 medlemmar, ser särskilt positivt på en ny tid med Gunnar Larsson som ordförande. Det finns dock fördelar också.

– Han kan nog tillföra en del trygghet. Vi och sponsorerna vet vad vi får. Men det är ett val som måste göras. Ska IFK Göteborg chansa på någon som kan gå både upp och ner, eller ta Gunnar Larsson och tryggheten?

En omröstning på gp.se i går visade att 50 procent av de röstande inte ville se Gunnar Larsson som nygammal ordförande för klubben. 34 procent är för.

Det Larsson får mest kritik för är att han är ordförande i valberedningen, vars enda kandidat hittills är just Gunnar Larsson själv.

– Vem startar en alternativ valberedning? Den officiella gör ju inte sitt jobb; den försöker få sin egen ordförande vald. Det är egentligen helt sanslöst hur en demokratisk förening kan fungera på det här sättet: Valberedningen ”hittar ingen lämplig” och utser sin egen ordförande. Det är ta mig fan en skandal, skriver signaturen Admiral på SvenskaFans Blåvitt-forum.

Andreas Toll är inne på samma linje.

– Det hade ju varit bra med andra alternativ. Att valberedningen föreslår sin egen ordförande är väl kanske inte så lämpligt egentligen. Men vi är i en ovanlig situation också, säger han.

Och fortsätter:

– Är det så att de har letat och letat, men inte hittat några andra kandidater än Gunnar Larsson så är det okej. Men i så fall borde de ha redovisat detta, visat att de tänkt i alla andra banor, men inte hittat någon. Det borde funnits någon mer att tillfråga.

Ingen åsikt

Styrelsen för Änglarna satt i går i intensiva diskussioner, bland annat om andra kandidater.

Men också för att komma fram till en ståndpunkt.

– Vi kommer att gå ut med ett ställningstagande innan årsmötet. Men vår åsikt kan också bli att vi inte har någon åsikt, avslutar Toll.

Kritiken mot IFK-Larsson

Ordförandevalet

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM