Utpekad – som ensam ansvarig

Janne ”Plånbok” kan krävas på skadestånd

BARA VÄRRE IFK Göteborgs kassör Janne ”Plånbok” Nilsson kan krävas på skadestånd efter att klubbens revisorer nu rekommenderar att han inte ska beviljas ansvarsfrihet för senaste mandatperioden.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Kassören Jan ”Plånbok” Nilsson, 63, pekas ut av IFK Göteborgs revisorer som ensam ansvarig i Blåvitts styrelse i de olika skatteaffärerna.

Nilsson föreslås att inte beviljas ansvarsfrihet.

– Blir det så kan föreningen kräva skadestånd av honom, säger Christer Pallin, chefsjurist inom RF.

I kväll håller IFK Göteborg årsmöte.

Enligt vad Sportbladet erfar föreslår revisorerna i sin revisionsberättelse för 2005 att avgående kassören Jan Nilsson inte beviljas ansvarsfrihet.

– Ja, så är det. Jag är besviken och tycker det är fel. Några andra kommentarer har jag inte, säger Jan Nilsson.

Revisorerna föreslår däremot att samtliga övriga ledamöter i styrelsen, däribland avgående ordföranden Bengt Halse, beviljas ansvarsfrihet.

Skänkte aktier

Jan Nilsson, känd som Plånbok, var den som ”skänkte” aktier till ett värde av över en miljon kronor till Peter Ijeh när anfallaren värvades från Malmö FF hösten 2003.

En ”gåva” som Nilsson senare fick tillbaka när Stefan Selakovic fick en för stor summa i sign-on bonus utbetald till sig och då förde över ett miljonbelopp till Nilssons konto i Luxemburg.

På grund av Ijehaffären har IFK Göteborg ett skattekrav på tre miljoner kronor på sig från Skatteverket.

För sin inblandning i detta vill inte revisorerna bevilja Jan Nilssons ansvarsfrihet.

Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin förklarar vad det skulle innebära om årsmötet inte ger Nilsson ansvarsfrihet:

– Rent allmänt är det ett misstroende mot vederbörande från föreningens medlemmar. Dessutom ger det föreningen möjlighet att inom ett år väcka en skadeståndstalan mot personen för att han åsamkat föreningen ekonomisk skada, säger Pallin.

Något oklart

Det kontroversiella i revisorerna förslag är att Skatteverket så sent som i fredags avslog IFK Göteborgs ansökan om anstånd med att betala den totala skatteskulden på tolv miljoner kronor.

I Skatteverkets motivering ingick bland annat utdrag av vad tidigare klubbdirektören Mats Persson uppgett i polisförhören.

Persson har för polisen berättat att han vid flera tillfällen informerat ordföranden Bengt Halse om de olika transaktionerna.

Det är oklart om revisorerna känt till de uppgifterna, bortsett från dem eller haft någon ytterligare information.

Henrik Lundgren, Michael Wagner