”Han köpte Rahmberg”

Förre ordföranden stöttar Nilsson

FOTBOLL

GÖTEBORG

Janne Nilsson riskerar att bli ensam syndabock.

– Blir det så är det oerhört tragiskt, säger förre ordföranden Kurt Eliasson och avslöjar att Nilsson även tidigare stöttat IFK Göteborg ekonomiskt.

– När vi värvade Marino Rahmberg lånade han ut en miljon kronor.

Om IFK Göteborgs årsmöte i kväll går på revisorernas linje, att Janne ”Plånbok” Nilsson ensam från styrelsen inte ska få ansvarsfrihet så blir han den store syndabocken.

– Det där är en nyhet för mig. Men skulle det bli så är det djup tragik. Janne Nilsson har alltid stöttat föreningen med sin tid och sina pengar, säger Kurt Eliasson.

”Köpte Rahmberg”

Den tidigare ordföranden är chockad av revisorernas förslag att inte bevilja Nilsson ansvarsfrihet.

– Janne är en av de som gjort mest för föreningen, alltid helt utan egenintresse. Det var han som köpte Marino Rahmberg 2002 när föreningen inte hade några pengar.

– Han lånade ut en miljon kronor, rakt över bordet, utan att veta om han skulle få igen dem, säger Kurt Eliasson.

Enligt vad Sportbladet erfar handlade det den gången om ett rent lån, till skillnad från när Peter Ijeh värvades med en så kallad ”gåva”.

Marino Rahmberg köptes under sommaren 2002 från norska Raufoss, när IFK Göteborg befann sig i djup sportslig kris. Senare under hösten tvingades klubben till kvalspel för att hålla sig kvar i allsvenskan. Rahmberg skadade sig tidigt, och fick på grund av återkommande ryggbesvär ge upp sin karriär året efter.

Kan bli tufft årsmöte

Kurt Eliasson är inte ensam om att vara förvånad över revisorernas slutsatser om skuldbördan i den pågående skatteskandalen.

– Det är svårt att veta vad revisorerna vet, som inte vi vet. Men det känns som om de gått på en specifik linje, och bestämt sig för att det gått till på ett visst sätt. Det är ju lite märkligt, säger Andreas Toll, ordförande för supporterklubben Änglarna.

– Men det visar ju bara att alla instanser: IFK Göteborg, Skatteverket, skatteexperter och revisorer, går på olika linjer.

Vad tror du om årsmötet?

– Det kan nog bli en del rätt tuffa diskussioner, säger Andreas Toll.

Henrik Lundgren