Allsvensk premiär - utan tv-matcher

Inga direktsända matcher eller magasin innan sommaren

FOTBOLL

Vill du se den hetaste allsvenskan på många år?

Då måste du köpa biljett till matcherna.

Det blir nämligen en allsvensk fotbollspremiär utan vare sig "Fotbollskväll" eller direktsända tv-matcher.

INTE MED I BILDEN Djurgården och Kalmar möts i den allsvenska premiäromgången, men den som vill se den - eller någon annan match innan VM - måste gå till respektive arena. I nuläget har ingen kanal köpt rättigheterna till varken magasin eller matcher.

Nej, det är inget aprilskämt, trots att allsvenskan startar den första april. Magasinet "Fotbollskväll" är tillbaka i SVT först efter sommaren.

Bara en blixtuppgörelse mellan de svenska tv-kanalerna och rättighetsinnehavaren Kentaro kan från starten ge tittarna allsvensk tv-fotboll.

Annars skjuts "Fotbollskväll", "Veckans match" och ppv-sändningarna, oavsett kanal, på framtiden.

I förhandlingarna om ett nytt avtal har "Fotbollskväll" varit öronmärkt för SVT. Men SVT:s tablåbyråkrati kräver planering och enligt vad Sportbladet erfar hinner man inte få in "Fotbollskväll" i vårtablåerna.

-Som tidigare vill jag inte uttala mig om förhandlingarna, säger Albert Svanberg, SVT-sportens chef.

Tablåerna klara

Men i era tablåer sänds måndag den 3 april "Hockeykväll".

-Vi måste arbeta efter det som gäller nu.

I förhandlingarna har SVT och TV4 lagt ett gemensamt bud, där fyrans del är en direktsänd lördagsmatch.

Hans Pekkari, fyrans sportchef, vill inte uttala sig om vad framflyttandet av "Fotbollskväll" innebär för TV4. Enligt Sportbladets källor drar dock SVT med sig fyran i fallet.

Säljer rättigheterna vidare

Svenska Fotbollförbundet sålde nyligen tv-rättigheterna fem år framåt till schweiziska Kentaro. Prislappen: 1,35 miljarder.

Just nu försöker Kentaro via före detta fotbollsagenten Anders Carlsson sälja rättigheterna vidare för 1,4 miljarder. Men överallt blir det nobben. Ingen tv-kanal är intresserad av att betala betydligt mer än vad man själva en gång i tiden erbjöd.

Även om parterna är överens inom de närmaste veckorna försenas tv-sändningarna.

Det är praktiska detaljer som sätter stopp. Kameror och OB-bussar skall hyras, annonser säljas, reportrar och kommentatorer kontrakteras. En av de tyngsta utgiftsposterna är satellitlänkar, de måste bokas och priset är lika högt vare sig de används eller inte.

Frank Östergren