Här får Örgryte 60 miljoner

Sportcentrum ska rädda Öis plats i allsvenskan

FOTBOLL

GÖTEBORG

Här är jätteprojektet som ska rädda Örgrytes allsvenska plats och elitlicens.

25 kapitalstarka investerare går in med 50-60 miljoner kronor i en stor nybyggnation.

- Vi vill skapa ett centrum för alla idrottssektioner i klubben, säger Lennart Magnusson, vd i Örgryte Sport AB.

Vid tisdagens årsmöte i allsvenska Örgryte redovisades en storförlust på 10,5 miljoner kronor under 2005.

Därmed är klubben återigen rejält i farozonen för att få sin elitlicens indragen och riskerar tvångsnedflyttning till superettan nästa säsong.

Men i stor hemlighet har klubbens riskkapitalbolag, Örgryte Sport AB, skissat på ett jätteprojekt som de hoppas ska säkra klubbens ekonomi för många år framöver.

- Vi är bara i början av den här planeringen. Vi hoppas kunna presentera fler detaljer inom ett par veckor, säger vd:n Lennart Magnusson.

Multianläggning

Enligt vad Sportbladet erfar vill bolaget bygga en multianläggning för idrott och konferenser kring området vid Öisgården i sydöstra Göteborg.

Lennart Magnusson bekräftar uppgifterna:

- Vi har tagit fram skisser och modeller på en rejäl träningscamp som ska inrymma alla Örgrytes fyra sektioner - fotboll, friidrott, brottning och bowling, säger han och fortsätter:

- Det är Öis fotboll som får det mesta av uppmärksamheten, men det är ju faktiskt friidrotten, bowlingen och brottningen som skördat flest medaljer.

Örgryte Sport AB menar att anläggningen kommer locka idrottsutövare och företag från hela landet till träningsläger och konferenser.

På den vägen ska det gå att få in stora inkomster.

- Det handlar om ett riktigt sportcenter med ett enklare hotell eller vandrarhem i direkt anslutning, säger Magnusson.

Starka investerare

Enligt Sportbladets uppgifter ska investeringen i ett första skede landa på minst 50-60 miljoner kronor.

Är finansieringen klar?

- Ja, i princip. Det handlar om 20-25 starka investerare som är på väg in som aktieägare i Örgryte Sport AB. Jag tror vi kan vara igång med projektet före årsskiftet.

Enligt Sportbladets källor ingår företag eller personer i nära anslutning till byggnadsföretagen Ernst Rosén AB, Stefan Allbäck Bygg och JM, FöreningsSparbanken, Dunross&Co, Stena Line och Folksam bland de nya stora investerarna i Örgryte Sport AB.

Ekonomisk hjälp

Riskkapitalbolaget äger redan 20 spelare i Örgrytes allsvenska spelartrupp och är nu också de som ska kliva in med akut ekonomisk hjälp för att rädda klubbens elitlicens.

- Just nu lägger vi all kraft på att rädda elitlicensen och få ordning på ekonomin. I första läget går vi in med ett direkt kapitaltillskott i den helt nya Öisorganisationen under klubbdirektören Stefan Herre Erikssons ledning, säger Magnusson.

Från klubbledningen vill man varken kommentera ett eventuellt kapitaltillskott eller de stora byggplanerna.

- Jag kämpar med att få ordning på Örgryte IS handlingsplan. Om Örgryte Sport AB vill säga något om deras idéer kring Öisgården så är det upp till dem, säger klubbdirektören Stefan Herre Eriksson.

Nya Örgryte Sportcenter

Detta är Örgryte Idrottssällskap

Sportbladet granskar: Läget i de andra klubbarna

1. Hur är det ekonomiska läget i klubben just nu?

2. Vilken ekonomisk utveckling hoppas ni på under säsongen?

3. Hur går det med biljettförsäljningen?

Robert Laul, Michael Wagner