Två premiärmatcher i fara

Örjans Vall och Fredriksskans inte i spelbart skick

FOTBOLL

Den allsvenska starten rycker närmare.

Det bryr sig inte vädret om.

Såväl i Halmstad som i Kalmar är premiären i stor fara.

Halmstad skulle ha sparkat igång fotbollssäsongen hemma mot Elfsborg den 2 april och Kalmar dagen därpå mot Djurgården. Nu är premiärerna i fara.

Varken Örjans vall eller Fredriksskans är i spelbart skick och det är mycket tveksamt om tiden som återstår räcker till för att få ordning på arenorna.

På onsdag sammanträder Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott för att fatta beslut i ärendet.

– Vi har inte gett upp hoppet helt. Men vädret är bekymmersamt, säger Anders Brulin på fotbollsförbundets tävlingsenhet.

I Norge, Danmark, England och Tyskland ställer förbunden krav på klubbarna att arenorna ska vara utrustade med markvärme – något som saknas både på Örjans vall och Fredriksskans.

I Sverige har förbundet nöjt sig med reglerna inom ramen för elitlicensen. Där garanterar klubbarna att ha en spelbar plan från den 1 april till den 15 november.

Kan det bli aktuellt att straffa klubbarna?

– Det vet jag inte. Jag har inte deltagit i några sådana diskussioner, säger Anders Brulin.

Klubbarna ska dessutom ange en reservarena. När det gäller Halmstad, som diskuterar att flytta Elfsborgsmatchen till den 20 april, är Olympia i Helsingborg alternativ spelplan. Problemet är att inte heller den i dagsläget är spelbar.

Helsingborg börjar borta mot Hammarby och har sin första hemmamatch mot Gais den 8 april.

Riskerar den matchen också att flyttas?

– Än så länge koncentrerar vi oss på den första omgången, säger Anders Brulin.

I Göteborg lutar det åt att klubbarna flyttar från Gamla till Nya Ullevi där det både finns markvärme och möjligheter att täcka över planen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM