Grattis, Dif - ni har vunnit

Simon Bank: Det vinnande spelsystemet har snart erövrat hela allsvenskan

FOTBOLL

Nu ska vi se här. Snö på marken, hockey på is och - en vrålhet allsvenska på gång.

Vill ni ha facit?

Okej, Djurgården har redan vunnit.

Foto: ANDREAS BARDELL
REGERAR I fjol tog Djurgården hem allsvenskan på ett imponerande sätt. Jones Kusi-Asare (till vänster), Mattias Jonsson (mitten) och Tobias Hysén var viktiga byggstenar i det 4-3-3-system som Djurgården nu arbetat in, och som andra tar efter.

Stockholm är vitt och Halmstad BK meddelar att de inte kan spela sin hemmapremiär. Det är elva dagar kvar till den allsvenska starten, och det är alldeles för länge.

Hur jag vet?

Jo, så här:

I går, en dag med lekfull sol och snöblänk, var det friskaste jag gjorde antingen att se Alexander Östlund mot Watford på tv, eller att läsa mig till att Sinisa Mihajlovics lagkompisar i Röda Stjärnan gav honom fotbollshistoriens näst sämsta smeknamn. Mihajlovic kallades "Barbie", vilket ger en andraplats knappt efter Brasiliens gamle mördarkapten Dunga. Dunga är portugisiska för "Toker". Men Barbie" jag tyckte det var så roligt att jag skrattade högt.

Smeknamnet, alltså, inte Östlund.

Vi kan väl kalla det här abstinens, och jag skulle bli mer orolig om jag var ensam om det.

Sverige har som bekant världens längsta försäsong. Den är så oändligt lång att Rune Hauge velat splittra den och sälja delarna i Schweiz. Men nu är den mentala istiden över om elva dagar, och då får det vara hur kallt det vill - det blir ändå en befrielse att äntligen få gå på fotboll igen. Riktig fotboll.

Det här är en premiär och en allsvenska att längta efter.

Allt finns ju.

Tio kan få spela VM

Vi har guldkandidater i alla tre storstäderna, vi har en Henrik Larsson på väg hem, vi har ett pånyttfött AIK att hata och älska, vi har ett skönt storsatsande Elfsborg och vi har fler landslagsspelare i serien än någon gång sedan Bosman. Snabbt räknat kan de vara tio stycken, tio allsvenska spelare som är aktuella för en plats i VM-truppen. Det måste säga något om vilken kvalité vi kan förvänta oss.

Frågan är hur den kommer att användas, hur det kommer att se ut på planen.

På ett sätt kan vi konstatera att Djurgården redan har vunnit allsvenskan.

Inte på poäng eller så - även om de är favorit - utan genom att de fått halva serien att spela 4-3-3.

Blåränderna har vunnit tre guld på fyra år med en spelmodell de varit rätt ensamma om. I år finns fem djurgårdstränare i serien; tre i Dif, en i Malmö, en i Öis - och vart och vartannat lag ställt upp med en central anfallare och tremannamittfält:

4Djurgården, förstås. Även om de verkar mer flexibla i år, och har 4-4-2 som alternativ.

4Öis, under den bokstavstrogne Zoran Lukic.

4Malmö FF, där Sören Åkeby söker mycket och finner en del.

4Öster, där Lasse Jacobsson blickar Österut.

4HIF, där Peter Swärdh fortsätter flirta med varianter av 4-2-3-1.

4Kalmar FF, där Nanne Bergstrand testar ett snarlikt spelsystem med sin nye brasse som spets.

Inspiration från Djurgården

Så, där har ni det. Och nästa fråga är förstås om alla tränare efter en epifanisk insikt vänder sig mot Stadions Klocktorn fem gånger om dagen, och tillber Djurgårdens vägvinnande pass-och-spring-spel.

Nä, glöm det.

Jag är rädd att inspirationen kanske inte kommer så mycket från Dif, där ytterbackar fyller på och man spelar med tre rörliga anfallare.

De flesta allsvenska tremannaanfall kommer inte att påminna om Rijkaards Barcelona, inte ens om Koemans Benfica.

De kommer att se ut som Mourinhos Porto utan Deco. Eller som Benitez Valencia utan Aimar.

Ni minns kanske hur det såg ut i EM för två år sedan, tre av fyra lag i semifinal spelade varianter av 4-3-3 där den ensamme spetsen blev isolerad, yttrarna sjönk och mittfältet var så trångt att syret tog slut.

Jag vet att både Kalmar och Helsingborg vill se en central mittfältare som ger centern offensivt understöd - och jag hoppas att de lyckas i sina ambitioner.

Framför allt längtar jag efter att se deras försök.

Så bort med snön nu. Det ligger ju en knallhet allsvenska och väntar under det vita.

Banks spådomar

15 saker att se fram emot i allsvenskan:

Simon Bank