Eststämning i Helsingborg

Så ska Henke och Tarmo bli allsvenskans målmaskin

Foto: daniel nilsson/bildbyrån
Namn: Tarmo Neemelo. Ålder: 24 år. b 192 cm. Vikt: 93 kg. Moderklubb: FC TVMK (Estland). Kom från: FC TVMK. Matcher/mål i fjol: 33/41. Landskamper: 5 A (Estland).
FOTBOLL

HELSINGBORG

Europas mesta målskytt spelar i Helsingborg 2006.

Och det är inte Henrik Larsson.

Tarmo Neemelo, 24, gjorde 42 mål i estländska ligan i fjol – nu ska han bli guld värd för HIF.

– Jag hoppas göra lika många mål i Sverige, säger Neemelo.

Det är ett enastående facit han ligger inne med. På 33 matcher för TVMK från Tallinn gjorde Tarmo Neemelo i fjol 42 mål. Det är ett snitt på 1,27 mål per match.

– Det flesta av mina mål gjorde jag inifrån straffområdet. Det är där jag är bäst, säger Neemelo.

Med sina 193 centimeter, 92 kilo och skor i storlek 45 är det inte svårt att förstå vad Neemelo ska tillföra Helsingborgs offensiv.

– Han är stark och tung. En äkta striker som, om vi visar tålamod, har potential att bli riktigt bra redan i år, säger Helsingborgs tränare Peter Swärdh.

Kan vinna guldskon

Faktum är att ingen i Europa gjort fler ligamål den här säsongen än vad Tarmo Neemelo gjort. I kampen om guldskon, priset till Europas mest framgångsrika målskytt, ligger han tvåa. Mannen som leder heter Luca Toni och har gjort 24 mål för Fiorentina i italienska Serie A.

Anledningen till att Toni är före Neemelo, trots att han har färre fullträffar, är att mål i Europas fem största ligor (Tyskland, Italien, England, Spanien och Frankrike) räknas dubbelt.

På tredje plats, bakom Neemelo, skuggar Barcelonas superanfallare Samuel Eto’o, vars kedjekamrat Henrik Larsson efter VM-uppehållet blir Tarmo Neemelos anfallspartner.

Ibland känns allsvenskan betydligt närmre de stora arenorna än den verkligen är.

Peta Henke?

– Det ska bli fantastiskt att få spela med Henrik Larsson. Han platsar i dag i Barcelona, ett av världens bästa lag. Snart spelar han ihop med mig. Det blir stort, säger Neemelo.

Vad tänker du om Henrik Larsson hemkomst, risken är stor att du får mindre speltid?

– Jag vet inte (Neemelo rycker på axlarna och ler).

Du menar att du ska peta Henrik Larsson?

– Nej, nej. Men jag siktar på att spela och göra många mål.

Med bara en månad kvar till allsvenskans start skrev Neemelo på för Helsingborg. Förra fredagen kom han till Sverige och tiden att acklimatisera sig är kort.

Närmaste stödet finns något oväntat i Växjö och Öster som tidigare i vintras värvade Neemelos radarpartner från TVMK, Ingemar Teever.

– Vi pratar i telefon varje dag om vad vi gör och upplever. Det känns mycket bra att ha någon som förstår vad jag går igenom att prata med, säger Neemelo, som hemma i Estland utbildar sig till idrottslärare.

– Jag hade tenta förra veckan, men från och med nu så fokuserar jag allt på Helsingborg.

Målmaskiner

Hittills har det blivit åtta landskamper för Estland och under hösten spelade Neemelo till sig en plats i den estniska startelvan. Men än så länge väntar han på sitt första landslagsmål.

– Men jag har haft många chanser. Det är positivt, jag har tagit mig till lägena och då blir det mål förr eller senare.

I Helsingborg hoppas man att Tarmo kan börja leverera redan under våren.

– Han är inte spelaren som rycker förbi sin motståndare, men det gäller för oss att få in bollen i straffområdet. Då är Tarmo med sin tyngd, styrka och skicklighet på skallen riktigt farlig, säger Peter Swärdh som kan skissa på ett riktigt guldanfall till den allsvenska omstarten efter VM.

Guldskovinnaren från 2001, Henrik Larsson, och tvåan 2006, Tarmo Neemelo.

En på pappret mördande målmaskin.

– Jag siktar på att få spela hela säsongen, säger Tarmo Neemelo.

Tror du Helsingborg vinner SM-guld?

– Självklart, avslutar Tarmo Neemelo med ett skratt.

Benny Guldfot

Tilldelas den spelare som gör saker med bollen vi inte förstår, saker vi inte trodde var möjliga och saker vi vill uppleva om och om igen.

10 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I dag: BENNY GULDFOT.

Mattias Larsson