”Jag är inte överraskad”

Elfsborgs stjärnskott är snabbast i allsvenskan

FOTBOLL

BORÅS

Han sprang in i allsvenskan i fjol, och han har inte slutat springa än.

Joakim Sjöhage är seriens snabbaste speedkula.

- Jag kände redan i min första match i fjol att jag kunde springa ifrån backarna, säger Elfsborgs-anfallaren.

Foto: ANDERS DEROS
Namn: Joakim Sjöhage. Ålder: 19. Längd: 182 cm. Vikt: 72 kg. Matcher/mål/assist 2005: 23/6/3. Klubbar: Dalsjöfors GoiF, Elfsborg. Position: Anfallare.

Den 15 maj i fjol spelade Häcken och Elfsborg 2-2 på Rambergsvallen i Göteborg.

Vad viktigare var, Joakim Sjöhage gjorde allsvensk debut. Under de 20 minuter han fick på sig hann han med att spela fram Hasse Berggren till kvitteringen, och i slutminuterna var han sen bara millimetrar från att göra ett segermål också.

Fortsättningen är en stormvind. 19-åringen gjorde sex mål under debutsäsongen, snurrade upp Malmös Olof Persson i en klassisk fint, och petade hemvändande stjärnan Mathias Svensson.

Förvånad och överraskad?

- Det är svårt att beskriva, men nej... Överraskad var jag inte. Jag har alltid vetat vad jag kan. Men det är klart att det är stor skillnad på reservlagsserien och allsvenskan. Fast det gick ju bra, även om jag aldrig kunde drömma om att jag skulle göra sex mål, säger han.

Det kan låta kaxigt, men det är långt ifrån sanningen. Sjöhage står med fötterna på jorden.

- Jag har mycket kvar att lära. Allt måste förbättras, säger han, och räknar upp tekniken, styrkan och att bli bättre på att hålla i bollen.

"Jag har det från farsan"

Det enda han inte nämner är snabbheten. Den behöver nämligen inte förbättras.

- Jag har det från farsan, Göran Sjöhage. Han var också snabb när han spelade. Fast det är först när jag kom till Dalsjöfors och började spela elvamannafotboll som jag blev snabb. I Elfsborg har vi kört mycket snabbhetsträning med Henrik Dagård också, det har gjort mig ännu kvickare.

I vintras sprang han 30 meter på 2,87 sekunder. Snabbast i laget.

- Fast bara några futtiga hundradelar före Daniel Alexandersson.

60 och 80 meter då?

- Det har jag aldrig sprungit. Tror väl att jag sprang 60 meter på åtta blankt när jag var 11-12 år.

Siktar på topp fyra

Hur stor nytta har du av din snabbhet i ditt fotbollsspel?

- Det är en riktigt bra egenskap som forward, men samtidigt gäller det att man ska klara av att hantera bollen också.

Andra året är alltid värst sägs det, och det gäller både lag och spelare. Fast speedkulan Sjöhage är inte orolig.

- Nej, vi har en bra anfallskombination med en bollmottagare (Mathias Svensson) och en djupledslöpare (Sjöhage). Sånt är svårt att försvara sig mot, även om man vet om vad som ska hända. Fast visst, det blir tuffare. I år vet motståndarna om vem jag är, hur jag springer, hur jag fintar. Men det är bra, det sporrar mig till att bli bättre också.

Elfsborg siktar på en topp fyra-placering i år. Är det realistiskt?

- Ja. Allt annat är en besvikelse. Vi har ett bra lag, och har förstärkt bra. Vårt problem tidigare har varit att vi vikt ner oss när vi haft chansen att hänga på topptåget, vi har varit för rädda för att förlora. Men i år ska det bli vårt år, i år ska allt klaffa.

Speedkulan

9 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I dag: Speedkulan.

Henrik Lundgren