Taktikern ska göra det igen

”Jag är ju inte ensam, jag har bra medarbetare”

FOTBOLL

Djurgårdens väg till fjolårets

dubbel kantades av taktiska triumfer – nu ska mannen bakom verket lösa ekvationen som ger klubben ännu fler titlar.

Kjell Jonevret är allsvenskans främsta hjärna.

– Visst är det smickrande, säger han.

Foto: CASPER HEDBERG
Namn: Kjell Jonevret. Ålder: 43 år. Klubb: Djurgården. Tidigare klubbar: Vasalund (assisterande) Brommapojkarnas tipselitlag, AIK (assisterande), Sirius, Västerås, Café Opera. Meriter: Två cupguld och SM-guld.

Det dröjer en bra bit in i intervjun innan Kjell Jonevret erkänner att utnämningen till allsvenskans främsta hjärna ändå är lite smickrande.

Den första kvarten ägnar han i stället åt att framhålla tränarkollegorna Stefan Rehn och Lasse Sandbergs betydelse.

– Det här är lite pinsamt. Jag är ju inte ensam, jag har bra medarbetare. Dessutom har Djurgården råd och möjlighet att ha riktigt bra spelare. Då kanske inte alltid taktiken spelar så stor roll heller.

Men visst kan taktiken spela stor roll.

Lurade MFF

Som i mitten på juni, förra sommaren, då Djurgården åkte ned till Malmö Stadion och lurade MFF med att ställa upp i ett 4–4–2-system.

– Vi hade haft svårt mot Malmö i flera matcher innan. De hade slagit oss på Stadion och i cupen. Tom Prahl hade tänkt ut hur man skulle straffa ett 4–3–3-system och ett lag som Djurgården. De försökte hamna mycket två mot en mot våra ytterbackar, eftersom de själva hade mycket duktiga ytterbackar med Höiland och Elanga.

– Så vi funderade om vi skulle prata mycket om det där med ytterbackarna eller om vi skulle hitta på något eget. Då kom vi fram till att vi skulle göra något eget. Och vi fick spelarna att tända på idén.

Annorlunda sätt

Idén ledde till en 3–1-seger mot de regerande mästarna.

Men inte nog med det.

Idén lade också grunden till vändningen borta mot Gefle. I underläge 0–1 bytte Kjell Jone­vret spelsystem. Tio minuter senare stod det 2–1 till Djurgården.

Hur blir man en bra taktiker?

– Man ser nog fotboll på ett lite annorlunda sätt. Normalbetraktaren kanske tittar och säger ”åh, vilken tunnel” eller ”åh, vilket skott”, medan en annan ser andra moment i spelet.

– Det är inte bara i fotboll. Jag var på bandyfinal häromdagen och stod bredvid en kille som nog såg mycket bandy, men han märkte inte att Hammarby hade en spelare som åkte och punktmarkerade en spelare i Edsbyn. Och den här killen sa ”han får ju aldrig bollen, han som brukar vara så bra. Han har varit helt borta i dag”. Då kunde inte jag vara tyst, så jag sa ”det kan bero på att det åker en kille bredvid honom hela tiden”. ”Ja, jäklar”, sa han då. Man ser ju olika saker.

Du tycker att taktik är fascinerande?

– Ja, det kan vara kul och fascinerande. Det var intressant när de engelska tränarna kom i slutet på 70-talet. Jag spelade då och när man mötte Malmö FF spelade de med en push up och försökte ställa offside. Det var ju fascinerande och roligt att försöka problemlösa.

”Helt sjukt”

– Jag vet att vi spelade mot Malmö och jag sprang offside säkert 30 gånger första halvlek, det var helt sjukt. Normalt hade ju alla lag en libero 30 meter ned i banan, helt plötsligt var det ett lag som stod på mittlinjen.

Du har ju spelat hockey, kan du se taktiken där också?

– Absolut. Men jag är inte med så mycket i hockeyn. I bandyn är jag med. Och handboll är mycket taktik. Det kan fascinera mig, även om man inte har lika mycket nytta av det i fotbollen.

– Som i basket, där man kan ju ta en timeout. Det är fascinerande när de ritar upp en sekvens: ”vi har ett skott kvar, fixar två screener, bollen till den killen”??och så skjuter Michael Jordan över hela planen??

– Men ibland glömmer jag bort att kolla på detaljerna. Även när jag tittar på fotboll. De finns säkert de som är värre än mig. Jag kan komma på mig själv att bara kolla på den där läckra högerforwarden som utmanar varje gång.

Allsvenskans största hjärnor

8 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I morgon fortsätter Tiokampen.

TIOKAMPEN – gren för gren

TIOKAMPEN/ HJÄRNAN

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM