Häckens eget flygvapen

Jimmy Dixon: "Jag vill vinna allsvenskan"

Foto: Anders DEROS
Namn: Jimmy Dixon. Ålder: 24. Längd: 176 cm. Vikt: 76 kg. Matcher/mål/assist 2005: 23/0. Klubbar: Floda BoIF, 2002. Position: Anfallare. Landskamper: 18 A (Liberia).
FOTBOLL

GÖTEBORG

Han är allsvenskans bäste i luften, Häckens eget flygvapen.

Men själv är Jimmy Dixon fruktansvärt flygrädd.

- Jag är glad att Sundsvall åkte ur, i år blir det nog inga flygresor till någon bortamatch, säger han.

En var rätt given. Givetvis skulle allsvenskans flygvapen nummer ett ställas framför ett flygplan. Jimmy Dixon var dock inte lika pigg på upplägget. Han må se tuff ut på bilden, men flygplan är inget han frivilligt närmar sig.

-Nej, jag är riktigt flygrädd. Träningslägret på Cypern i förra veckan var hemskt. Under själva veckan gick det bra, men så fort jag vaknade på morgonen när vi skulle åka hem så blev jag jättenervös och mådde dåligt. Någon sa en gång att det bästa med en flygresa är ögonblicket när man landat och planet står stilla igen. Så känner jag det också. Starten och landningen är hemsk, och när det blir turbulens i luften skakar hela magen på mig.

"Teddy är intelligent"

Vad skulle krävas för att få upp dig i det här planet?

-Inte så mycket pengar, men ett rejält tålamod, för det hade tagit en lång stund. Jag hade förmodligen stått och hållt i mig i dörrkarmarna för att slippa gå ombord, säger han och skrattar.

Liberia-födde Jimmy Dixon bildar tillsammans med VM-spelaren Teddy Lucic ett av allsvenskans absolut bästa mittlås. I fjol släppte Häcken in 29 mål, endast slaget av Djurgården, IFK Göteborg, Kalmar FF och Malmö FF.

-Teddy är så oerhört intelligent. Han står hela tiden rätt och läser spelet. Jag är tuffare, tar första tacklingen. Vi passar jättebra ihop, säger Dixon.

Som ung spelade han både basket och fotboll, och han tror att det är tack vare den första sporten han nått såna höjder i fotboll.

-Jag tränade upp min spänst när jag spelade basket. Tyvärr var jag väl inte så bra i övrigt, så när jag var tvungen att välja vilken sport jag skulle syssla med så var valet lätt.

"Vi är bra i år"

Häcken slutade sjua i fjol, och tanken är att det ska bli ännu bättre i år.

-Jag vill vinna allsvenskan. Jag förstår inte lag som ställer upp och inte har som mål att vinna serien. Varför ska man delta då? Alla lag ska vilja vinna ligan. Sen, om det visar sig att vi inte kan vinna allsvenskan så ska vi i så fall ta en bra placering.

Hur bra?

-Ja, spelar vi bra så får vi en bra placering. Spelar vi dåligt så får vi en dålig placering. Men Häcken är bra i år, vi har tränat tuffare än någonsin tidigare och stämningen i truppen är riktigt bra. Visst kommer vi sakna Stig Töfting, hans inspiration, men samtidigt har vi två bra ersättare för honom.

I somras var han nära en övergång till Malmö FF. Att den inte blev av är inget han ångrar i dag.

-Nej, jag trivs jättebra i Häcken. Lagen i allsvenskan är ungefär lika bra, enda skillnaden på Malmö och Häcken är att Malmö har fler supportrar.

Bara Häcken

Carl Fhager har sagt att Häcken bara kommer att släppa dig till en utländsk klubb.

-Det är smickrande att han tycker att jag är så bra. Men just nu koncentrerar jag mig bara på Häcken. Jag har kontrakt i ytterligare tre år. Skulle det komma ett bra erbjudande från utlandet någon gång så gör det det. Allt jag kan göra är att spela bra.

Allsvenskan bästa huvudspelare

TIOKAMPEN – gren för gren

TIOKAMPEN/ LUFTWAFFE

Henrik Lundgren