Premiären sänds – så blir avtalet

Samtliga matcher visas: "Sånt här avgörs sällan före fem i tolv"

FOTBOLL

Det blir allsvensk fotboll i tv från och med första omgången.

Fotbollskväll i SVT.

Veckans Match i Canal +.

Pay-per-view via kabelleverantörerna Canal Digital, UPC och Com Hem.

- Sådana här stora förhandlingar avgörs sällan före fem i tolv, säger Sef-ordföranden Bosse Lundquist.

Foto: THOMAS JOHANSSON
GLÄDJANDE BESKED Det har varit många turer fram och tillbaka om de allsvenska tv-matcherna. Nu står det klart att alla matcher kommer att sändas - med start i helgen då första omgången spelas. Dessutom är "Fotbollskväll" tillbaka i SVT.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden men i går kunde Sportbladet avslöja att det blir tv-sänd fotboll redan från och med allsvenska premiären på lördag.

Enligt Sef-ordföranden Bosse Lundquist - som för de allsvenska klubbarnas talan - är inga papper påskrivna, men Lundquist bekräftar att det lutar åt att allt blir klart inom de närmaste dagarna.

- Visst hade det varit bättre om allt varit klart tidigare, men sådana här stora förhandlingar avgörs sällan före fem i tolv, säger han.

Enligt vad Sportbladet erfar kommer allsvenskan 2006 visas i SVT, Canal + samt via olika kabelleverantörer.

Viktigt att nå ut

Veckomagasinet är tillbaka i SVT ("Fotbollskväll").

- Personerna som jobbade med "Avspark" (TV3) gjorde ett bra jobb men programmet nådde få tittare. Det är viktigt att veckomagasinet når ut, säger Lundquist.

Veckans match blir kvar i Canal +.

- En mycket intressant samarbetspartner för oss, säger Lundquist.

Pay-per-view-sändningarna körs via kabelleverantörer som Canal Digital, UPC och Com Hem.

- Det är också mycket intressant, säger Lundquist.

När det gäller herrlandskamperna har förhandlingarna inte nått lika långt. Enligt Sportbladets uppgifter står det mellan Viasat och Kanal 5.

Landskamperna inte klara

Svenska Fotbollförbundet har sedan tidigare köpt produktionsbolaget Onside och det kommer att bli tv-produktion från samtliga allsvenska matcher med start på lördag. Därför kan avtalen undertecknas nära inpå premiären utan att tv-publiken riskerar att gå miste om något.

De svenska fotbollsrättigheterna såldes under våren till en mellanhand, schweiziska Kentaro Group, för 1,35 miljarder kronor över fem år. Nu är Kentaro och de svenska tv-kanalerna bara ett par underskrifter från en överenskommelse.

Robert Laul