Wastå – målis med nollvision

”Motståndarna ska ha ångest när de kommer hit”

daniel svensson Namn: Petter Wastå. Ålder: 30. Yrke: Projektledare. Längd: 1,86. Vikt: 93. Moderklubb: Torsås GoIF. Kom till KFF Från Östers IF 1994. Landskamper: 1 junior.
FOTBOLL

Han har haft bäst räddningsprocent i allsvenskan två år i rad.

Hans lag har släppt in minst mål både 2004 och 2005.

Petter Wastå, 30, är väggen som gjort Kalmar FF till ett allsvenskt topplag.

– Förhoppningsvis betyder jag mer för Kalmar än vad jag tror, säger Wastå.

Ett aningen kryptiskt uttalande som har sin förklaring.

Petter Wastå gör sin tolfte säsong på Fredriksskans. Mittbacken Joachim Lantz gör sin sjätte, högerbacken Niklas Kaldner sin fjortonde, defensive mittfältaren Henrik Rydström sin trettonde och första gången tränaren Nanne Bergstrand satte sin fot i Kalmar FF var 1981.

Det som för oss utomstående är uppseendeväckande är för dem som i åratal varit med på insidan, självklarheter.

– Vi kan vårt försvarsspel och det ger oss en bra och viktig trygghet.

– Vi spelar försvarsspel över hela banan, från forwards som ska stressa, skära av ytor och försvåra motståndarnas uppspel, ner till mig i målet som gapar och skriker för att hela tiden få oss att hålla igång och göra det jobb som krävs för att spela som Kalmar FF, säger Petter Wastå.

Det verkar som det är någonstans där – mitt i det kollektiva, tråkjobbande och uppåtsparkande Kalmar FF – som Petter Wastå glömt bort att värdera sin egen roll som målvakt.

Ödmjukhet

Sviten bruten

Afonso Alves drog i väg en häxpipa på Malmö Stadion och den imponerande sviten var bruten.

När säsongen skulle summeras nominerades Wastå – tillsammans med Göteborgs Bengt Andersson och landslagsmålvakten Andreas Isaksson – till titeln som årets målvakt.

Isaksson vann och det är ungefär så nära Petter Wastå någonsin varit det svenska fotbollslandslaget.

– Jag har aldrig pratat med förbundskapterna och på breddläger och vinterturnéer har andra målvakter tagits ut, så jag kan inte se att jag är aktuell på något sätt.

Med ditt facit och dina insatser kan man ju tycka att du i alla fall skulle nämnas i diskussionen?

– Det var du som sa det? Jag tänker ärligt talat inte på att bli uttagen i landslaget mer än när folk frågar om det, säger Wastå.

Petter Wastå anser sig utvecklas som målvakt för varje säsong som går och tänker fortsätta att spela flera år till. Trots det jobbar han redan nu cirka 75 procent som divisionschef för ett företag i vattenreningsbranschen.

– Det där med att sova länge på morgnarna, gå och träna, sticka ner på stan och fika i flera timmar, sticka hem och spela playstation, hyra en film, vara vaken sent, sova länge och sedan gå och träna igen är ingenting för mig. Jag gillar att vara igång, säger Petter Wastå.

Ingen revolution

Den långa försäsongen blev i veckan ännu längre då Kalmars hemmapremiär mot Djurgården sköts upp på grund av den hårda vintern.

Men vänta er ingen revolution på Fredriksskans när det väl blir dags för avspark.

– Motståndarna ska ha lite ångest för att komma hit ner och bli pressade i 90 minuter och inte få en lugn stund. För oss är det oerhört positivt, det är så det ska vara, säger Petter Wastå.

Att Kalmar FF dessutom fortsätter släppa in minst mål av alla är inget vågat tips. Man har ju Petter Wastå, allsvenskans vägg, framför målet.

Mattias Larsson