Roland A: För få svenskar i allsvenskan

”På sikt kan det vara en fara för landslaget”

FOTBOLL

Borås (TT)

En av tre spelare i allsvenskan är inte svenskar.

– På sikt kan det vara en fara för landslaget om den siffran ökar, menar assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

För att det inte ska uppstå några missförstånd eller tolkningar efter Roland Anderssons utspel om kvinnliga fotbollsåskådare i vintras:

Han är inte emot utlänningar.

Han är inte emot att den allsvenska publiken bjuds på lirare med annat pass än det svenska.

Däremot ser han en tendens som inte faller honom på läppen som en av två just nu ansvariga för den svenska landslagsfotbollen.

Importerna som inte platsar.

– Av de 70-75 utländska spelare som finns i de allsvenska trupperna är det 40-45 som är ordinarie, säger Roland Andersson.

Hellre en ung lovande svensk spelare som står på tur än en utländsk bänknötare, alltså. Det skulle främja utvecklingen av svenska spelare och på sikt öka urvalet för landslagsledningen, tycker fotbollslandslagets assisterande förbundskapten.

”Vara på vår vakt”

Den studie Roland Andersson har gjort visar att runt 40 procent av allsvenskans anfallare och offensiva mittfältare är utlänningar och sålunda icke-disponibla för landslaget.

– Vi får vara på vår vakt, plötsligt kan vi vara uppe i 50 procent och på sikt kan det vara en fara för landslaget, säger han.

– Vi kan ta Skottland som ett exempel. Det finns inte många skotska landslagsmän i vare sig Glasgow Rangers eller Celtic.

– Samtidigt förstår jag klubbarna som vill nå framgång och försöker lyckas internationellt. Men det är något vi bör vara uppmärksamma på. Rent generellt har vi för få svenska spelare i 20-årsåldern som har stora roller i sina klubblag.

Samtidigt som han pekar på en utveckling som möjligen kan bli negativ för landslagsfotbollen, är fler allsvenska spelare än på länge aktuella för den VM-trupp som presenteras den 9 maj.

Ska studera Risp

– Det är inget skitsnack. Vi har 15-16 spelare klara, sedan känns det ganska öppet. Många av dem vi har ögonen på spelare i allsvenskan. Parallellt tittar vi på spelare utomlands som inte fått så mycket speltid i landslaget den senaste tiden.

I helgen som gick såg Roland Andersson Twente–Heerenveen i holländska ligan med fyra svenskar på planen – Kennedy Bakircioglu, Sharbel Touma, Petter Hansson och Lasse Nilsson. I helgen planerar han att studera mittbacken Fredrik Risp i turkiska ligan.

TT