Lagerbäck sågar Dif

Kritiserar guldlagets spelsystem: ”Jag tror inte på den varianten”

FOTBOLL

BORÅS

Djurgården laborerar med två olika spelsystem för att lyckas internationellt.

Den idén totalsågas av förbundskapten Lasse Lagerbäck.

- Personligen tror jag inte på det, säger han.

- Lasse är välkommen att komma förbi och berätta hur vi ska spela, kontrar Dif-tränaren Kjell Jonevret.

Foto: ANDERS DEROS
Sågar mästarna För att kunna hävda sig bättre mot europeiska topplag har Djurgården tränat på att växla spelsystem - något som sågas av Lars Lagerbäck. "Det är bättre att bygga en grundidé och sedan göra taktiska förändringar, säger han.

På gårdagens upptaktsträff oroade sig förbundskapten Lasse Lagerbäck över de senaste årens svaga resultat i det internationella klubblagsspelet.

Regerande mästarna Djurgården, som till hösten ska försöka nå Champions League-gruppspelet, satsar på att kunna växla mellan två olika spelsystem - 4-3-3 och 4-4-2 - för att hävda sig bättre.

- En del tränare tycker att man ska ha den varianten. Personligen tror jag inte på det, säger Lasse Lagerbäck.

- Då är det bättre att bygga en grundidé och sedan göra taktiska förändringar och kanske skifta mellan spelare med olika egenskaper. Det finns inget facit men jag skulle välja den vägen. När det är elva spelare involverade är det mycket svårare att ändra spelsystem, säger Lagerbäck.

För stor omställning

Det är framför allt anfallsspelet som blir lidande när man växlar mellan 4-3-3 och 4-4-2, menar Lagerbäck.

- Två forwards kan jobba tillsammans på ett helt annat sätt än tre forwards. Där blir det en större omställning än för övriga lagdelar.

Lasse Lagerbäck tror att Djurgården får svårt att nå gruppspelet.

- Går Djurgården bra under våren riskerar de att tappa två tongivande spelare. Men får de vara intakta har de ett ganska bra lag på papperet. Med lite tur i lottningen kan de ju lyckas, åtminstone att nå gruppspelet.

Djurgårdens tränare Kjell Jonevret är oförstående till förbundskaptenens kritik.

- Vi hade framgång förra året då vi kunde växla spelsystem om vi körde fast. Jag är på planen varje dag och jobbbar för att hitta rätt modell för Djurgården, men Lasse är välkommen att komma förbi och berätta hur vi ska spela, säger Jonevret.

"Högt i tak"

Dif-tränaren har dock inga synpunkter på att förbundskaptenen kritiserar ett enskilt svenskt klubblag.

- Nej, det är väl bra att det är högt i tak i svensk fotboll. Lasse är säkert jätteduktig och får ha sina åsikter. Jag har till exempel mina åsikter om landslaget.

Och hur låter dem?

- Om Lasse vill prata med media om Djurgården får han göra det, men mina åsikter om landslaget håller jag för mig själv, säger Kjell Jonevret.

Förbundskaptenen är också kritisk till hur vissa lag tränar. Djurgården och Malmö har till exempel lagt stor vikt vid uppbyggnadsträning.

- Jag sticker väl ut hakan en del, men kanske tränar svenska klubblag lite fel. Det har skapats en träningskultur som innebär en otroligt lång uppbyggnadsperiod, säger Lagerbäck som efterlyser fler matcher i allsvenskan.

Robert Laul