Mittfältsmaskin på högvarv

Andersson: Jag ger alltid allt, det finns inget annat

Foto: daniel nilsson/bildbyrån
Namn: Daniel Andersson. Position: Mittältare. Född: 28/8 1977. Längd: 178 cm. Vikt: 78 kg. Moderklubb: Bjärreds IF. Meriter: 1 SM-guld (2004), 45 A-landskamper, 17 U21-, 15 J- och 20 pojklandskamper. Totalt i MFF: 210 matcher/19 mål. Allsvensk debut: 18/5 1995 mot IFK Göteborg (1–1). Karriär: Bjärreds IF -1994, Malmö FF 1994-1998, AS Bari, Italien 1998-2001, Venezia, Italien 2001-2002, Palermo, Italien 2002-2004, Chievo, Italien (lån) 2002-2003, Ancona, Italien (lån) 2003-2004, Malmö FF från juli 2004.
FOTBOLL

MALMÖ

I sex år agerade han regista – regissör – i italienska serie A.

Sedan bytte Daniel Andersson jobb, flyttade hem och blev allsvenskans främsta spelmotor.

Nu ligger vägen öppen mot VM 2006.

– Det gäller att prestera väldigt bra i allsvenskan för att få åka med till Tyskland, säger Daniel.

Det sägs att man aldrig blir profet i sin egen stad. För Daniel Andersson är det helt tvärtom.

1998-2004 spelade Daniel Andersson 163 matcher i Italiens förnämsta fotbollsliga och gjorde under den tiden 17 mål.

Trots det såg få svenskar hans storhet. Att Daniel togs ut i landslaget och VM-truppen 2002 var för många en gåta.

Men inte i Malmö.

Där var och är Daniel Andersson spelaren som tränare, klubbledning och fans alltid litar på.

– Det är mitt sätt att vara. Jag ger alltid allt, det finns inget annat läge, säger Daniel.

Att gå på tomgång är inte ens att prata om med allsvenskans största spelmotor. När lärlingen och konditionsfenomenet Andreas Wihlborg, 19, under årets försäsong förklarade att Sören Åkebys dödande löpövning inte var så jobbig: ”Det är bara att lägga sig längst fram och hitta tempot”, svartnade Daniel Anderssons ögon.

Sprängde gränsen

När Åkeby blåste i pipan för nästa löpintervall satte Andersson efter Wihlborg i en rasande fart och jagade honom varv efter varv runt tartanbanan i inomhushallen Atleticum strax bredvid Malmö Stadion.

Att någon ens tänkte tanken att inte ge precis allt hela tiden fick Daniel att spränga sin egna gränser.

– Jag slog honom (Wihlborg) kanske den gången, men i längden tar jag inte honom. Han har järnkondis och väger knappt nånting, säger Daniel.

En episod och ett uttalande som berättar två saker om Daniel Andersson anno 2006.

Mognat som spelare

1. Han tänker inte låta en jäkel gå från sitt jobb som fotbollspelare i Malmö FF utan att ha gjort allt vad man mäktar med.

2. Han har mognat och koncentrerar sig på att göra det han är bäst på så bra som möjligt. Innan han stack till Italien var även en förlust under ett fyspass, en tung motgång för Daniel.

Trots Malmö FF:s mediokra fjolårssäsong var Daniel Andersson en av allsvenskans bästa spelare och plötsligt – ungefär som om det var hippt och inne – började experter, motståndarfans och tidigare belackare att hylla honom.

Startar kontringar

– Sedan jag kom hem till Malmö har det varit min uppgift att komma ner i banan, hämta boll och sätta fart på vårt spel. Det är en roll som passar mig bra. Det är en roll där man syns lite mer än vad jag gjort tidigare, säger Daniel vars passningsprocent var en av allsvenskans högsta i fjol.

Lägg därtill förmågan att vinna dueller och andrabollar samt snabbt starta kontringar så är det lätt att förstå vem som är startnyckeln till Sören Åkebys segermaskin 2006.

– 4–3–3 gör att jag får en lite annorlunda roll i år. Med två balanserande mittfältare kommer vi turas om att gå ner och hämta boll, samtidigt som våra offensivare ytterbackar gör att jag får hushålla med de offensiva utflykterna, säger Daniel.

Vem vinner allsvenskan då?

– Ja du, det är många klubbar om budet. Vi är en av favoriterna. Göteborg och Djurgården har också bra lag. Elfsborg är spännande.

Efter den tunga försäsongsträningen slipar nu MFF på matchformen och bara finputsning återstår inför seriestarten mot Häcken nästa måndag.

– Det enda som saknas för att det ska kännas perfekt är den sista lilla rappheten, säger Daniel Andersson.

Sedan är det bara för allsvenskans främsta spelmotor att gasa på – mot VM och SM-guld.

Tidigare artiklar

Hela tiokampen – gren för gren.

Tiokampen/motorn

Tilldelas den spelare som med outtömlig kraft och vilja ger sitt lag den extra växel som avgör matcher och mästerskap.

3 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I dag: Motorn.

Mattias Larsson