Bengt Halse friad

IFK Göteborg förre ordförande friad från skattehärvan

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborgs förre ordförande Bengt Halse friades i dag från misstankar kring skatteskandalen i klubben.

Beskedet kom från överåklagaren Gunnar Stetler.

– Jag är väldigt nöjd och lättad, säger Bengt Halse via sin advokat Staffan Edh till Aftonbladet.

Foto: Roger Lundsten
Bengt Halse, före detta ordförande i IFK Göteborg.

Halse lämnade ordförandeskapet i IFK Göteborg nyligen i samband med årsmötet. Orsaken var den skatteskandal som drabbat föreningen och som gjort att flera tidigare ledare är misstänkta för skattebrott.

Beskedet att Halse frias från misstankar är det första beslutet kring ekobrottsmyndighetens utredning av händelserna.

”Till grund för ett åtal kan man inte enbart lägga uppgifter och påståenden från medmisstänkta utan att deras uppgifter vinner stöd av utredningen i övrigt” skriver ekobrottsmyndigheten i det friande beslutet.

”Bra och korrekt beslut”

I klarspråk betyder det att överåklagaren Gunnar Stetler inte kunnat styrka de anklagelser som förts fram från förre klubbdirektören Mats Persson om att Bengt Halse och delar av styrelsen kände till de märkliga transaktioner som skett i samband med övergångarna för spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

– Det är den linje som Bengt Halse hållit fast vid hela tiden. Han har inte känt till vad som har hänt, säger Staffan Edh, advokat för Bengt Halse. Uppenbarligen har åklagaren kommit fram till samma slutsats.

– Det här är ett bra och korrekt beslut, säger Edh. Anklagelserna har drabbat Bengt Halse hårt. Han har utsatts för en hård bevakning av media.

I beslutet att helt fria Halse konstaterar ekobrottsmyndigheten att Halse inte heller kan åtalas för oaktsamhet i sin egenskap som ordförande och högste ansvarige i IFK Göteborg.

Michael Wagner