Blåvitts räddning – Halse helt friad

”Det är ett omtumlande och glädjande besked”

FOTBOLL

GÖTEBORG

Det är ett beslut som kan rädda IFK Göteborg kvar i allsvenskan.

Förre ordföranden Bengt Halse friades i går från alla brottsmisstankar i skattehärvan.

– Jag är väldigt nöjd och lättad, säger Bengt Halse via sin advokat.

Foto: THOMAS JOHANSSON
En fri man Bengt Halse lämnade ordförandeskapet i IFK Göteborg efter skattehärvan, nu frias han helt från alla misstankar om inblandning.

Ända sedan 1 juni förra året när ekobrottsmyndigheten slog till med sin razzia mot IFK Göteborg har föreningen drabbats av det ena bakslaget tuffare än det andra.

I går kom det första positiva beskedet för föreningen i anknytning till skatteaffären.

Den tidigare ordföranden Bengt Halse, som tvingades sluta på grund av skandalen, frias från brottsmisstankar.

Inga bevis

– Det är ett omtumlande och glädjande besked, säger Bengt Halse via sin advokat Staffan Edh.

Nyligen anklagade den förre klubbdirektören Mats Persson via sitt ombud, advokaten Per E Samuelsson, Halse för att inte tala sanning.

Persson har också i polisförhör hävdat att Halse känt till de olika transaktionerna i samband med övergångarna för Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

Men överåklagaren Gunnar Stetler anser sig inte funnit några bevis för de påståendena: ”Till grund för ett åtal kan man inte enbart lägga uppgifter och påståenden från medmisstänkta utan att deras uppgifter vinner stöd av utredningen i övrigt”.

Positiva effekter

– Det är synd att det tagit så lång tid för utredningen att komma fram till det här. Den här tiden och anklagelserna har tagit hårt på Bengt Halse. Han har utsatts för en hård bevakning av media, säger Staffan Edh. Men trots allt känns det som utredningen skötts på ett professionellt sätt av Gunnar Stetler.

Beskedet kan också få än mer positiva effekter för föreningen IFK Göteborg.

Risken för att klubben ska tvångsdegraderas minskade avsevärt när Halse friades.

– För att klubben ska riskera nedflyttning måste det vara klarlagt att styrelsen hade kännedom eller varit delaktig i olagligheterna, sa licensnämndens ordförande Khennet Tallinger till Sportbladet nyligen.

– Vi kan inte ta ställning förrän en dom vunnit laga kraft. Men kommer det i den fram att klubben blivit förd bakom ljuset av en eller ett par personer kan knappast inte en hel förening och många oskyldiga straffas, sa Khennet Tallinger.