TV4 köpte rättigheterna till damallsvenskan

Får visa en lördagsmatch i herrallsvenskan - men bara mot slutet av säsongen

FOTBOLL

TV4 har köpt rättigheterna till en allsvensk herrmatch varje lördag – från mitten av säsongen. De har även köpt rättigheterna till Svenska cupen, superettan och damallsvenskan.

– Min förhoppning är att veckans match även fortsättningsvis kommer att visas i en betal-TV-kanal, säger Philip Huber, vd på Kentaro Group säger till sportbladet.se.

Det avtalet är ännu inte klart, men Huber hoppas att detaljerna ska klarna till nästa vecka.

– Min förhoppning har hela tiden varit att kunna ge det svenska folket mycket fotboll, och det är avsikten med avtalet med TV4, säger Philip Huber till sportbladet.se.

TV4 presenterar avtalet som att man kommer att visa en lördagsmatch från herrallsvenskan. Men det är en sanning med modifikation, enligt Huber.

Fortfarande oklart

– Det kommer de bara att kunna göra från mitten och slutet av säsongen, säger han till sportbladet.se.

Vem som får rättigheterna att sända merparten av herrallsvenskan är ännu inte klart. Enligt Huber är förhoppningen att kunna sälja rättigheterna för ”Veckans match” till en betal-TV-plattform och sedan visa resten av matcherna i Pay per view-TV, precis som förra säsongen.

Men TV4+ ska sända premiärmatchen?

– Den fick de som en godbit i avtalet, säger en mycket nöjd Philip Huber.

Avtalet mellan TV4 och säljaren Kentaro Group är femårigt. TV4 har även köpt rättigheterna till två fotbollsmagasin per vecka – söndag och måndag – samt alla nyhetsrättigheter till svensk seriefotboll – dock inte exklusivt – och damlandslagets matcher.

SVT lämnas bakom

– Den här satsningen på svensk fotboll stämmer väl in i TV4:s DNA-kod, det är stort, det engagerar många och det har direktsändningens hela nerv. Vi kommer nu att kunna motsvara tittarnas högt ställda förväntningar på att få ett rikt utbud av riktigt bra svensk fotboll, säger Tobias Bringholm, programdirektör på TV4 i ett pressmeddelande.

SVT har inte alls varit med i racet och de svenska seriematcherna.

– Det är klart att som public service-företag hade vi gärna visat ett fotbollsmagasin men det var inte möjligt att köpa de rättigheterna. Det var en avvägning vi var tvungna att göra, säger Rolf Porsborn, förhandlingschef på SVT sport.

Kommer SVT överhuvudtaget att visa någon allsvensk fotboll?

– Ja, vi har nyhetsrättigheter och kommer att kunna visa delar av matcherna.