”Jag låter de bästa spela och kollar aldrig i passet”

Läs hela chattet med Malmö FF:s Sören Åkeby

FOTBOLL

   Sören Åkeby säger: Hej! Nu är jag här. Nu kan ni ställa frågor till mig.

himmelsblå säger: Tror du att MFF har nån fördel av att inte ha varit med i Royal League? Att ni har kunnat träna i lugn och ro, utan att ha några viktiga matcher att hela tiden vara på topp i...Ses på stadion på måndag!

   Sören Åkeby säger: Trevligt att de kommer till Stadion. Det är en fördel som ny tränare att kunna bygga från grunden och komma förberedd till säsongen. Men till nästa säsong ska vi vara med.

jpersson säger: Förbereder ni er på något speciellt sätt inför bortamatcher mot Gefle och Elfsborg? Är det så stor skillnad från att spela på naturgräs?

   Sören Åkeby säger: Ja, det är faktiskt stor skillnad. Vi har förberett oss på Helenholm där det är konstgräs. Man måste förbereda sig både mentalt och taktiskt inför konstgrässpel.

tompa säger: Vilka i MMF har imponerat på dig hittils på försäsongen?

   Sören Åkeby säger: Jag tycker det är flera. Men vill framhålla Daniel Andersson och Yksel Osmanovski har tränat hårt. Men vill även framhålla nyförvärvet Ulrich Vichents. Jon Jönsson som spelar på ny position som mittback har imponerat. Laget har tagit till sig mina idéer.

Jens säger: Tjena Sören! Du verkar vara stockholmare in i märgen - hur klarar du av att bo i Malmö? Det är ju trots allt en småstad.

   Sören Åkeby säger: Det är inga störra problem. Det är en fördel att vara tränare i en stad som Malmö jämfört med Stockholm.

Davido säger: Hur har du tänkt dig använda afonso i år, allsvenskans bästa spelare måste ju bara ha en fri roll??

   Sören Åkeby säger: Vi ska ju använda Afonsos bra egenskaper. Då han får spela i offensiv roll blir han bättre i försvarsspelet med.

säger: Tror du att ditt 4-3-3 system i Djurgården kommer att hålla i Malmö FF? Om det nu är det du kommer att använda dig utav.

Och vem tror du kommer att vara eran främsta utmanare i Allsvenskan?

   Sören Åkeby säger: Jag är övertygad om att Malmö kommer att klara 4-3-3 jättebra. Våra värsta utmanare blir Djurgården och Malmö. Jag håller Elfsborg och Hammarby som outsiders.

säger: varför inte återförenas med zoran lukic om 2år och ta över svenska landslaget?

   Sören Åkeby säger: Ja, det skulle vara jättetrevligt. Skulle vi få en förfrågan skulle nog vi båda fundera över det. Men just nu har vi båda hand om varsitt allsvenskt lag så de är inte aktuellt.

Master säger: Har du hela startelvan klar för dig nu?

   Sören Åkeby säger: Ja, det har man väl till stora delar. Åtta av tio gubbar har jag nu klart för mig. Men skador och avstängningar brukar alltid rubba startelvan.

tjena säger: hur var den danska ligan jämfört med allsvenskan?

   Sören Åkeby säger: Tar du topplagen FCK och Bröndby är de bättre än de allsvenska. De övriga lagen är på samma nivå. Men bottenlagen är nog sämre i Danmark. Men de är en svår jämförelse.

säger: Mitt enda magknip är mittbacksproblemet. Raul känns svajig, Jon oprövad och dessutom skadad. Vad säger du? /lookomotiv

   Sören Åkeby säger: Sista tiden har vi jobbat hårt med försvarsspelet. Jag tror det kommer att se bra ut på måndag. Det vore korkat att gå ut tre dagar innan premiären och säga att man är orolig.

säger: Tycker du Malmö som klubb har potential att bli en etablerad klubb ute i Europa med kapacitet att störa de stora klubbarna ungefär som Basel i Schweiz eller Rosenborg i Norge? Dvs under loppet av din kontraktstid.

   Sören Åkeby säger: Ja, det tror jag definitivt. Det finns förutsättningar i Malmö FF för att spela ute i Europa varje år. Det är målet för klubben iallafall.

Tobbe o Oskar (Sthlm) säger: Vem i ditt Malmö FF tror/hoppas du får det stora genombrottet?

Och vem utanför Malmö FF kan få ett stort genombrott i år, från nått annat Allsvenskt lag?

   Sören Åkeby säger: I Malmö tror jag Emil Hallfridsson blir en succé. Och utanför tror jag på Ailton.

uffe säger: är det inte synd att låta de unga stå tillbaka mot "gamlingar" som anders och jari? Vi kna ju ha en mellansäsong och låta 2 3 unga spelare få lite erfarenhet.

   Sören Åkeby säger: Jag förstår frågan. Men jag låter de bästa spela och kollar aldrig i passet. Det gäller att visa vilka som är bästa. Mixen är bra för att lyckas.

Fille, Forza mff säger: hur fördriver tränaren tiden i spelarbussen ? kollar du film o spelar poker osv som de andra gör ?

   Sören Åkeby säger: Nä, det gör jag inte. Jag läser travtidningar eller diskuterar med min tränarkollegor. Men ibland kan jag se en film.

Batan säger: hur kommer det känas att koma tillbaka till oss på stadion?? avd förväntar du dig för mottagande??

   Sören Åkeby säger: Jag tror fortfarande jag finns kvar i många djurgårdshjärtan. Så jag tror det kan bli trevligt att komma tillbaka.

Moderator säger: ...tre frågor till...

Felix säger: Med tanke på hur skadebenägen Jari Litmanen är: Vem ser du i första hand som ersättare på den positionen?

   Sören Åkeby säger: Vi har ett par alternativ. Jesper Bech och Yksels Osmanovski är det två första. Sen finns några ungdomar som kan gå in och göra ett bra jobb med.

säger: Alex: Vem ser du i MFF som nästa A-landslagsman?

säger: Alex: Vem ser du i MFF som nästa A-landslagsman?

   Sören Åkeby säger: Jonas Sandqvist eller Christian Järdler.

Moderator säger: Så tar vi sista frågan till Sören Åkeby...

rydin säger: Hur står sig MFF anno 2006 mot Dif anno 2002?

   Sören Åkeby säger: Kan väl säga så här. MFF står sig lika starkt träningsmässigt och fysiskt. Dif hade väl mer spetskompetens i Kim Källström. Men som kollektiv är MFF starkare.

   Sören Åkeby säger: Jag får tacka alla fans för frågorna.