Hejaklackarna i taket

”Det är först och främst fansen vi spelar för”

FOTBOLL

De låter högst och betyder mest.

Hammarbys supportrar är bäst i allsvenskan.

– När du är på Söderstadion blir du hela tiden påmind om att det först och främst är fansen du spelar för, säger Petur Marteinsson.

Foto: Foto: peter wixtröm
Namn: Johan Johansson. Alias: Tomten. Förening: Hammarby. Ålder: 69 år. Bor: Södermalm.

Sportmagasinet ställde i sitt senaste nummer frågan till 129 allsvenska spelare: vilket lag har den bästa klacken?

Hela 61 procent av de tillfrågade svarade: Hammarby.

Även i Sportbladets rankning toppar fansen på Söderstadion – och Bajens backklippa Petur Marteinsson håller med.

– Visst är det något alldeles speciellt med Hammarbys fans. Klubben och laget betyder så oerhört mycket för många personer. Det är ett koncept som många tycker om att tillhöra, säger han.

Följt Hammarby i 60 år

Stämningen och trycket på Söderstadions läktare är inget nytt fenomen. Medan laget under åren har åkt hiss upp och ned genom seriesystemet, så har inramningen runt matcherna alltid hållit högsta klass.

”Tomten” – en av klubbens mest kända fans efter tv-inslagen tillsammans med Dogge, i samband med Fotbollsgalan – har följt sitt Hammarby i nästan 60 år.

– Genom alla år har det snackats om stämningen på Söderstadion. Men jag tror inte att det alltid varit till vår fördel. Alla lag som kommer hit tänder till lite extra, på grund av trycket på läktaren, säger ”Tomten”.

Positiv inverkan

– Jag vet inte om det finns någon nackdel med att vår publik är som den är. Det tycker jag nog inte, säger Petur Marteinsson.

Men kan det inte ibland bli pressande att spela inför en så krävande publik?

– Vi har alltid press på oss. Från tränaren, klubben, media och inte minst oss själva. Jag tror att statistiken, över en längre period, visar att publiken har en positiv inverkan. Visst, det kan vara frustrerande om det går dåligt och publiken reagerar med buande eller busvisslingar, men någon stor nackdel är det inte.

Hur mycket märker du av publiken under matcherna?

– Under själva matchen är jag så fokuserad att jag knappt hör någonting. Det är mest innan och efter matchen man märker av stämningen.

Tycker du att Hammarby har en kunnig publik?

– Ja, det tycker jag. Dom kräver att vi ska spela på ett visst sätt. Dom har vant sig vid att få se skön fotboll, en fotboll som jag tycker (tränaren) Anders Linderoth står för. Numera kanske de kräver mer resultat än tidigare, men att det är ett skönt spel är fortfarande viktigt.

Du har spelat i England, håller stämningen på Söderstadion även i den konkurrensen?

– Ja, det tycker jag faktiskt. Det säger sig själv att det är något speciellt om det är 50?000-60 000 på läktaren, som det kan vara där, men fansen här är minst lika bra på att göra sig hörda, säger Petur Marteinsson.

Tidigare artiklar

Hela tiokampen – gren för gren.

Tiokampen / tolfte spelaren

Tilldelas de spelare som utan att sätta en fot på planen ändå har makten att avgöra en match – i sina goda stunder. I de dåliga kan de knäcka hela laget. Fansen.

1 dag kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I dag: Tolfte spelaren.

Stefan Persson