Plus - då ryker rekordet

Premiärhelgen ska locka 88 000 åskådare

FOTBOLL

Ruskvädret till trots - allt talar för att allsvenskans första omgång blir rena rama publikfesten.

Värst av alla är AIK, som fortfarande hoppas på att slå premiärrekordet 31 095 åskådare mot Gefle.

- Får vi bara fem plusgrader så fixar vi det, säger Peter Knochenhauer, ordförande för rekordkampanjen 30k.

Foto: PETER KJELLERÅS
PUBLIKHAV Trots snö och slask vallfärdar publiken till fotbollsarenorna, klubbarna själva hoppas på 88 000 på fem matcher, ett snitt på 17 600 per match.

I månader har supporterföreningen Sol Invictus jobbat med 30k, i ett försök att mobilisera AIK-anhängare över hela landet för att slå tidernas allsvenska premiärrekord.

"Fixar det"

- Det enda som talar emot oss är vädret. Hade våren hållit i sig hade vi absolut klarat det. Har vi tur så vänder det igen, och får vi bara fem plusgrader så fixar vi det, säger Peter Knochenhauer.

För att locka åskådare har kampanjens budskap spridits via mejl, tiotusentals flygblad och affischer, och till och med tävlingar. Den supporter som presenterar den coolaste banderollen föräras med Johan Mjällbys signerade matchtröja i halvtidspausen.

- Vi har tänkt lite annorlunda. I stället för att själva göra till exempel en massa banderoller har vi försökt ägna vår tid åt att sprida budskapet ut i landet, så att AIK-fans överallt inspireras att själva bidra, säger Peter Knochenhauer.

Men det är inte bara i Solna det vankas publikfest. Malmö FF har varit landets publikbästa lag de två senaste åren, och mot Häcken på måndag väntar ny storpublik.

- Vi hoppas naturligtvis på fullsatt. Men ska jag vara realistisk är 20 000 en siffra vi förväntar oss. Sen kan det variera med några tusen, upp eller ner, beroende på vädret, säger MFF:s försäljningschef Jörgen Dahlström.

Sportbladet granskar allsvenskan i sista stund

David Tanentsapf