Örgrytes tunga mardrömsstart

Stjärnmittfältarna missar derbyt: ”Vi tappar det fysiska spelet”

Foto: Bildbyrån, Anders Deros
ILLAVARSLANDE Örgryte tvingas spela i den allsvenska premiären utan sina två tyngsta mittfältare Uusimäki och Källander.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Allsvensk premiär, och stora skadeproblem för Örgryte. Både Magnus Källander och Tuomas Uusimäki missar dagens match mot Gais.

– Vi kommer tappa en del av det fysiska spelet på mitten. Båda två skulle ju ha spelat, säger Zoran Lukic.

Med både Magnus Källander (vad) och Tuomas Uusimäki (knä) borta tvingas Öis-tränaren Zoran Lukic till förändringar i den tänkta startelvan. Ola Toivonen flyttas ner från en plats i anfallet, medan Dominic Yobe får chansen som en av två balansspelare.

– Framför allt kommer vi sakna Källanders intensitet. Men nu får vi in en annan spelare, med andra kvaliteter, säger Lukic, utan att låta alltför orolig.

Spelskickligt

Ingen tvekan dock om att båda två hade behövts mot Gais fysiska mittfält med Khari Stephenson, Fredrik Lundgren och ex-öisaren Johann Gudmundsson.

– Jag är medveten om att vi kanske inte har den fysiska kraften som krävs. Men i gengäld har vi ett mycket spelskickligt mittfält. Och i slutändan handlar det ju ändå om att göra flest mål.

Framåt mönstrar Örgryte ett mycket ungt anfall, med fyra spelare vars snittålder är under 20 år. Toivonen, 19, som offensiv mittfältare, och Boyd Mwila, 21, Ailton Almeida, 21 och Clifford Mulenga, 18, längst fram.

– Det ska bli jättespännande att se hur de här killarna klarar av en allsvensk match. Blåvitt hade en väldigt ung backlinje i fjol, men jag kan inte minnas något lag som haft en så här ung offensiv uppställning, fortsätter Lukic.

Lukic inte nervös

Spännande, men orolig för att de inte ska klara av det?

– Nej, jag är inte nervös eller orolig. Det är inspirerande, och jag har förtroende för mina spelare.

I de bakre leden finns desto mer rutin. Dick Last, 37, tillsammans med Anders Prytz, 29 och Johan Anegrund, 33.

– Men vi är många som måste stå upp. Men visst, som en äldre spelare får man ju absolut inte vika ner sig, säger Anegrund.

Han har tappat räkningen på antalet allsvenska premiärer han gjort. Men det är inte längre samma sak.

– Det är klart att premiären är speciell, men de senaste fem åren har jag inte varit så pirrig. Men nu känner jag mera att det bara är en av 26 matcher. Förr kunde jag stirra mig blind på premiären.

Vad innebär det för er att både Källander och Uusimäki är borta?

– Vi tappar två rutinerade spelare, men är de bara borta en match så spelar det inte så stor roll.

Henrik Lundgren