Helt enkelt MAGISK

Ailton Almeida är allsvenskans trollkarl

FOTBOLL

GÖTEBORG

Trollkarlen tog vintervila. Men i dag är Ailton Almeida tillbaka, med nya trolleritrick.

– Jag har alltid haft bra teknik. Till och med hemma i Brasilien tyckte folk att jag var teknisk när jag var liten, säger han.

Foto: Thomas Johansson
Namn: Ailton Almeida. Ålder: 21. Klubbar: Atlético Mineiro, Corinthians (lån), Örgryte. Kontrakt: Till och med 2010. Facit i Örgryte: 2004: 22 matcher – 8 mål. 2005: 23 matcher – 13 mål.

Åtta mål under det första året. 13 mål under det svåra andra. Nu förväntar sig Öis-supportrarna ännu fler. För en klubb som så gott som samtliga experter tippar bland bottenlagen kommer Ailton Almeidas målskytte att bli oerhört viktigt.

Men i vilken form är han, den brasilianske trollkarlen? Direkt efter säsongsavslutningen i fjol opererade han en krånglande axel, och det var först i måndags, fem dagar före premiären, som han gjorde comeback. I 23 minuter, mot division 1-laget Frölunda.

– Jag är inte i form, i alla fall inte i bästa form. Men jag är redo för match, även om det kanske inte blir 90 minuter, säger han.

Fyra mål på 20 minuter

I fjol skämde han bort göteborgarna med det ena målet snyggare än det andra. Elfsborg och deras supportrar minns med fasa hans fyra mål på 20 minuter när Öis (läs Ailton) vände 0–2 till seger med 4–2.

Men nu är det ett nytt år, och nya förutsättningar.

– Jag är inte orolig. Det kommer säkert att bli tuffare i år, med hårdare markering. Men jag är förberedd, det är en utmaning, säger han.

Var kommer din teknik ifrån?

– Den har jag haft med mig från grunden. Jag har alltid gillat att trolla och trixa med bollen. Det blev som träning.

Han var tio år när han spelade sin första match hemma i Brasilien. Men fotboll hade han spelat långt tidigare.

– Jag var liten när jag började spela på gatan. Den första saken man får av sin pappa i Brasilien är en fotboll. Alla spelar fotboll.

Beröm ger press

Zoran Lukic sa i veckan att Almeida utan tvekan är allsvenskans bäste anfallare, och att han inte skulle byta bort honom mot någon annan.

– Sånt att kul att höra, även om det är svårt att säga något själv. Det är bättre när någon som Zoran, som kan så mycket fotboll, säger så om mig.

Men beröm ger också press. För Örgryte är brassen en guldklimp, både sportsligt och ekonomiskt.

– Visst är det press på mig, men jag tar det positivt, som hjälp. Att folk tror på mig stärker mig. Samtidigt är jag inte ensam på plan. Vi är ett helt lag. Att folk pratar mer om mig tror jag beror på att jag är anfallare. Det händer mer kring mig än kring en försvarare.

Så gott som samtliga experter tippar att ni ska hamna bland bottenlagen, medan ni själva envist säger att ni siktar på en topp 4-placering. Kan experterna verkligen ha så fel?

– Topp 4 är realistiskt att tro på. Vi har ett bra lag, tar man position för position så har vi lika bra spelare som de allra bästa lagen. Experterna kommer att bli överraskade. Vi ska överraska dem som inte tror på oss.

Tiokampen/trollklaren

Tilldelas den spelare som gör saker med bollen vi inte förstår, saker vi inte trodde var möjliga och saker vi vill uppleva om och om igen.

Tidigare artiklar

Hela tiokampen – gren för gren.

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM