Håller, håller inte?

I dag ska Mjällbys knä upp till bevis

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Akilleshälen? Johan Mjällbys sargade knä har gång på gång hotat att sätta stopp för hans karriär. ”Jag vill verkligen vara med i premiären”, säger Mjällby.
FOTBOLL

Skadad, utdömd och uträknad.

I dag gör Johan Mjällby, 35, comebacken som ingen trodde var möjlig.

- Jag är otroligt spelsugen, säger AIK-backen.

Hela försäsongen har det spekulerats i om Johan Mjällbys högerknä kommer att hålla för allsvenskt spel.

I dag mot Gefle lär svaret komma.

- Jag vill verkligen vara med i premiären. Det som kanske saknas i fysik kan jag ta igen på inspiration, säger Johan Mjällby.

Redo för smällar

Några större prövningar ställdes inte knät inför när AIK i går förmiddag genomförde ett lättare sista träningspass innan premiärmatchen. I närkamperna mot Gefles anfallare lär det smälla betydligt hårdare, men Mjällby är redo.

- Jag är med i truppen nu och då måste jag ha ambitionen att spela också, säger han.

- Det är ju alltid matcherna man längtar till. När det drar ihop sig och adrenalinet börjar pumpa. Jag är otroligt sugen på att spela.

Ödmjukare

Dagsformen på knät beskriver han som "okej". Frågan är oundviklig, det omtalade knät har gång på gång sett ut att sätta stopp för en fortsatt fotbollskarriär.

- När det var som värst hade jag problem med vardagliga saker som att gå i trappor, säger han.

- När det kom en boll rullande var det inte direkt så att man sprang dit.

Men Johan Mjällby har gång på gång kommit tillbaka. I dag är han den enda spelaren som finns kvar från den AIK-trupp som vann SM-guld 1998 och han ser en tydlig skillnad mellan årgångarna.

- Då var det fler och starkare karaktärer. Det är en mjukare stämning nu, inte lika många som är stjärnor än. Det blir ju så, har man varit i superettan ett år så blir man ödmjuk.

"En riktig utmaning"

Det är sex år sedan han senast drog på sig AIK-tröjan. Mjällby har hunnit med att spela både EM och VM, i Celtic och i Levante.

Och trots närmare 17 år som fotbollsspelare finns premiärnerverna där fortfarande.

- Det är alltid pirrigt innan en premiär, men nuförtiden kan jag njuta av det på ett annat sätt. Det pratas ju om 30000 åskådare mot Gefle, det kommer bli en riktig utmaning.

Janna Roosch Haraldsson