Mjällby hyllades – sedan sågade han AIK

Han kom, han sågs, han spelade oavgjort - och dömde ut sitt lag

FOTBOLL

Hjältens storstilade comeback slutade i missräkning.

För trots att Johan Mjällby var rörd och stolt över fansens mottagande kunde han inte dölja sin frustration över den uteblivna segern.

- Jag är jävligt besviken, säger han.

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS
HYLLAD Det var inte bara premiär - utan även en konungs återkomst...

Att Johan Mjällby spelade från start mot Gefle var ett litet mirakel i sig. Efter att ha invalid-förklarats av den medicinska expertisen har han på egen hand slitit i ett år för att kunna komma tillbaka till sitt älskade AIK.

Fansens hyllningar var öronbedövande. Mottagandet före match och fansens jätteflagga med "Kung Mjällby" i vikingautstyrsel fick till och med den ärrade veteran att mjukna.

Bara segrar räknas

- Jag hade ju mina aningar om att det skulle bli ett bra mottagande. Men det här, det känns faktiskt i själen, säger han.

Men glädjen över att springa in på Råsunda förmörkades av det faktum att AIK tappade poäng mot Gefle. För Johan Mjällby är det segrar som räknas. Efter slutsignalen påpekade han oavbrutet hur besviken han var, och delade ut känga på känga åt sig själv och resten av laget.

- Det får inte hända. Det är för dåligt faktiskt, ett barnmisstag. I det läget måste vi vara mer cyniska och ta en frispark, var Mjällbys analys av AIK:s försvarsspel i samband med Gefles 2-2-kvittering.

Gefles 1-0-mål kom till efter att Rene Makondele snurrat upp högerbacken Markus Jonsson, och spelat fram Daniel Ytterbom som fick in bollen trots uppvaktning av Mjällby.

"Måste vara självkritisk"

- Det får jag ta på mig. Man måste vara självkritisk. I en perfekt värld hade jag stoppat första målet och inte gjort något misstag.

När Johan Mjällby ombeds att jämföra dagens AIK med laget han lämnade 1998 förklarar han att dagens upplaga har långt kvar till den allsvenska toppen.

- Det lag jag lämnade var fantastiskt fysiskt starkt. Under hela 90-talet var vi en skräck för motståndarna. Även om vi inte hade dåliga säsonger visste alla lag att de skulle få jobba fruktansvärt hårt i 90 minuter. Den respekten har vi inte nu. Förhoppningsvis kan vi få den, men det dröjer nog några år. Det är naivt att tro att vi plötsligt ska vara ett topplag, även om vi har ambitioner.

Kung i luftrummet

Rent spelmässigt bjöd Johan Mjällby på blandad kompott i comebacken. Han var kung i luftrummet, men hade stundtals problem längst marken. I mitten på andra halvlek var det endast Derek Boatengs försyn som räddade Mjällby från att ge Gefle ett gratis friläge.

- Det var klantigt. Men jag började bli trött och tappade koncentrationen.

Efter 79 minuter byttes Johan Mjällby ut till förmån för Niklas Sandberg. Med en dubbel lårkaka, men lyckligtvis ett fungerande knä.

"Kroppen är inte van"

- Det blir så när man har varit borta från matchfotboll, kroppen är inte van att ta smällar. Jag åkte på en lårkaka i slutet på första, sen fick jag en smäll på samma ställe i andra. Men knät var ingen fara alls. Ska bli intressant och se hur det reagerar i under kvällen och hur jag mår i morgon.

Knäet höll den här gången, men Johan Mjällby vet att han riskerar att bli fotbollsinvalid varenda gång han springer in på plan.

- Det var jag ju tidigare. Det blir det säkert i framtiden också, men det är smällar man får ta.

Är det värt det?

- Ja, det är fan värt det. Efter det här är det det.

David Tanentsapf