Afonso räddade Sören Åkeby i comebacken

Ineffektivt MFF fick kryss i premiären

FOTBOLL

Återkomsten till allsvenskan blev en tuff upplevelse för nye Malmö-tränaren Sören Åkeby.

MFF fick bara oavgjort, 1-1, på Malmö Stadion mot Häcken.

Afonso Alves såg till att Åkebys comeback inte blev ett fiasko när han nickade in 1-1 i den andra halvleken.

Foto: Scanpix
Nickmålet. Afonso Alves nickar in 1–1 mot Häcken – och räddar Sören Åkebys återkomst till allsvenskan.

Sören Åkeby, som vann dubbla SM-guld med Djurgården, kom inför den här säsongen från danska Århus till Malmö FF där han ersatte Tom Prahl.

Och Åkeby har ändrat mycket i Malmö. "Snuffe" har infört stenhård styrketräning, precis som i Djurgården, och laget har övergått till att spela 4-3-3. Men inget av recepten hjäpte i hemmapremiären mot ett defensivt och smart spelande Häcken.

– Vi spelade fin fotboll, hade bra passningar och jag är ganska nöjd med en poäng, sade Åkeby till TT.

Teddy snabbaste målskytten hittills i premiären

Landslagsbacken Teddy Lucic gav Hisingslaget ledningen när han efter endast sex minuters spel (premiärens hittills snabbaste mål) sköt in 1-0 efter en hörna.

Nyförvärvet Peter Olofsson sköt ett skott som Mattias Asper räddade. På returen var veteranen Lucic framme och sköt in ledningsmålet - bättre start hade nog Åkeby önskat sig att få i premiären inför 14381 åskådare.

Afonso ledde Malmös offensiv i andra halvlek

I den andra halvleken kom skåningarna ut som ett helt nytt lag. Och brassen Afonso Alves ledde offensiven.

I den 58:e minuten prickade Afonso ribban när han fick en perfekt träff från cirka 30 meter.

Minuten efter fick publiken på Malmö Stadion jubla. Afonso Alves kom högst på en frispark från Niklas Skoog och nickade stenhårt in kvitteringen bakom duktige veteranen Håkan Svensson, som ersatte skadade förstemålvaken Christoffer Källqvist i Häcken-målet.

– Jag har gjort fyra träningar med laget på tre veckor. Men jag peppade mig genom att tänka på alla matcher jag stått genom åren. Ja, det kändes fint, sade Svensson efter den oväntade comebacken.

Firma Dixon/Lucic räddade Häcken

Den sista kvarten spelade MFF strålande och skapade flera chanser. Men mittbacksparet Dixon/Lucic spelade stabilt och räddade flera MFF-chanser i straffområdet.

– Teddy och Dixon är ju jättebra. Men vi väntade många gånger för länge med bollen i stället för att spela snabbt och komma förbi. Och inlägg mot dem, ja, de är bra på huvudet, berömde Åkeby Häckens mittbackspar.

Tack vare Afonso kan nog Åkeby sova gott i natt.

Jörgen Källström