Blixtinkallades – gjorde succé

Svensson skulle varva ned i fyran: ”Det gick snabbt”

FOTBOLL

MALMÖ

För tre veckor sedan funderade han på att varva ner i Hyltebruk i division 4.

I går spelade målvakten Håkan Svensson allsvensk fotboll för Häcken.

– Två dagar innan jag skulle skriva på hörde Häcken av sig. Jag tackade ja direkt eftersom jag egentligen inte ville varva ner, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
brandkårsutryckning Från division fyra till Allsvenskan – på två dagar. Håkan Svensson är i hetluften igen. I går blixtinkallades han av Häcken och gjorde en bra match mot Malmö FF.

Det var tänkt att han skulle vara back up för unge Christoffer Källqvist men Svensson kastades in i hetluften direkt i premiären.

– Källqvist har problem med en sträckning i låret. Han fick känning av skadan och vi vågade inte chansa, säger Häckentränaren Stefan Lundin.

Lundin slog en signal till Håkan Svensson och på väg till Malmö hämtade man upp sin målvakt i Halmstad.

– Det gick snabbt. Jag hade bara fyra träningar med Häcken bakom. Jag är helt slut. Har ju tagit det lugnt sedan november, säger Håkan Svensson.

Sju matcher i fjol

Även i fjol fick Svensson göra en ”brandkårsutryckning”. Han spelade sju matcher för Elfsborg sedan Boråslaget fått Johan Wiland skadad mot just Malmö FF. Då kom Håkan Svensson från en proffssejour på Cypern.

Han debuterade den 4 juli hemma mot Kalmar (seger 1–0) och spelade sin sjunde match den 25 augusti mot Göteborg (förlust 0–2).

Efter det satsade Elfsborg på den yngre Abbas Hassan.

Trots att guldkandidaten Malmö FF totalt dominerade spelmässigt med ett stort bollinnehav hade Håkan Svensson inte så mycket att göra.

Ett tungt skott från Niklas Skoog strax efter paus, en reflexräddning på Yksel Osmanovskis friläge i andra halvlek ocn en störtdykning på ett inlägg från Christian Järdler var det hela.

Chanslös på målet

Målet som Afonso Alves nickade in på Niklas Skoogs väl avvägda frispark var Svensson chanslös på.

– Håkan Svensson gjorde det väldigt bra. Hans insats var sensationell med tanke på att han tränat så lite med oss, säger Stefan Lundin.

Är det läge för att nödlösningen Svensson tar över den ordinarie målvaktsplatsen?

– Nej. Christoffer Kjällqvist är nummer ett. Han är ung och duktig och jag är helt inriktad på att stötta honom och honom att utvecklas. Det är bonus att träna med laget, säger Håkan Svensson.

Häcken är Håkan Svenssons fjärde allsvenska klubb. Han spelade 14 år i Halmstads BK innan han 2003 flyttade till AIK där han spelade två år.

Lasse Wahlund ([email protected])