Nya effektiva Hammarby

Hörnorna är Bajens heta segervapen

FOTBOLL

Hörnorna ska bli Hammarbys guldvapen.

Laget har nött stenhårt på två grundvarianter – mot HIF resulterade båda i mål.

– Vi tränar riktigt mycket och går igenom varianterna väldigt noga, säger tränaren Anders Linderoth.

Erik Johansson och Max von Schlebrügge jublar efter 4–1.

Mot Helsingborg kom tre av Bajens fyra mål på fasta situationer. Lägligt, men knappast någon tillfällighet. Få, om några, allsvenska lag lägger ner så stor tid och vikt på att nöta hörn- och frisparksvarianter till perfektion.

– Det kan nog stämma. Vi har blivit väldigt starka, det visade vi redan i Royal League. Gör vi mål på fasta situationer i många matcher betyder det att vi har det som en styrka. Det är en viktig styrka. Vi har många spelare som är duktiga på det, framförallt Jeffrey Aubynn och Petter Furuseth Olsen som lägger in med precision, säger Anders Linderoth.

Vågar ta duellen

I går var det hörnorna som var Bajens framgångsrecept. Både 1–0 och 4–1 kom till på det viset.

– Helsingborg har många stora långa spelare. Men vi har minst lika många som går in och vågar ta duellen med dem. Vi har två grundvarianter på hörnor. I går resulterade båda två i mål vilket naturligtvis är glädjande.

Hur fungerar varianten vid 1–0?

– Då ska läggaren slå en längre hörna, och sikta på en spelare som kommer med fart från utanför straffområdet. Det var precis det som hände när Paulinho gjorde mål.

Och den andra?

– Där ska läggaren dra bollen hårt med inåtskruv på första stolpen. Det gjorde vi på sista målet. Sen lämnade Daniel Andersson retur och Max von Schlebrügge slog in bollen.

Stör målvakten

Att Daniel Andersson lämnade retur berodde på att Björn Runström var där och högg, är det hans roll?

– Ja, i båda varianterna är det Björns uppgift att störa målvakten. Men sen har vi olika varianter på vem vi siktar på och hur spelarna löper. Vi måste det, annars blir vi för lättlästa.

Vid båda målen fick Bajen dessutom extra hjälp av Helsingborgsförsvaret. HIF-backarna hade nämligen fått order att inte markera alls på fasta, utan bara köra zonförsvar.

– Jag såg att de körde zonförsvar mot Elfsborg i sitt genrep, att det bara var zonförsvar visste jag inte. Men det är ju tacksamt för oss, säger Anders Linderoth.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM