Örgryte har 40 miljoner i skulder

...och negativt eget kapital på tio miljoner

FOTBOLL

Stockholm (TT)

Örgrytes allsvenska öde ligger nu i licensnämndens händer.

Den handlingsplan som klubben lämnat in ska granskas, och sannolikheten att 10 miljoner i skulder minskas till noll avgör.

– Vi hoppas på ett stort kapitaltillskott, säger klubbdirektören Stefan Herre Eriksson.

Örgryte lämnade på onsdagen in en handlingsplan till Svenska fotbollförbundets elitlicensnämnd. Klubbens usla ekonomiska resultat riskerar i värsta fall att leda till nedflyttning nästa säsong. ”Resultatet för 2006 pekar på en förlust om fyra miljoner kronor, om inga drastiska åtgärder vidtas. Öis befinner sig alltså i en ännu djupare ekonomisk kris än vad som tidigare framkommit”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skulder på 40 miljoner

Det negativa kapitalet är på 10,5 miljoner kronor, och de totala skulderna var vid slutet av 2005 40 miljoner kronor.

Mellanskillnaden utgörs av klubbens tillgångar, till exempel i form av fastigheter. Spelartruppen räknas dock inte in i organisationens tillgångar.

Den ekonomiska krisen ska lösas genom besparingar och intäktsökningar, samt genom ökad finansiering. Klubbdirektören Stefan Herre Eriksson vill dock inte vill gå in på några detaljer.

– Det är en handlingsplan som vi tror på, men vi kommer att få svettas. Vi jobbar hårt med det här och det är många inblandade. Det känns ganska bra, säger han.

Licensnämnden ska nu bedöma hur realistisk Örgryte räddningsaktion är. Ses den inte som realistisk måste klubben visa upp positivt kapital i slutet av augusti i år.

– Är det inte positiva siffror då blir det obönhörligen så att de inte får någon licens nästa år, säger licensnämndens ordförande Khennet Tallinger.

”Hjärta kan man inte betala med”

Ses den däremot som realistisk får Örgryte ytterligare ett år på sig. Om siffrorna är röda hösten 2007 ryker 2008 års elitlicens.

Klart är i alla fall att Öis, om kapital inte strömmar in, går mot en miljonförlust även i år.

– Vi orkar inte bära hela förlusten, så det är nödvändigt med ett större kapitaltillskott, säger Eriksson.

Och licensnämnden går inte att blidka på något annat sätt.

– Vi gör en rent företagsekonomisk bedömning om planen är realistisk. Hjärta kan man inte betala med, säger Tallinger.

I början av maj kommer beslutet.

TT