Allsvenska tv-avtalet nära en lösning

Premiärsändning på måndag i betalkanal

FOTBOLL

Tv-avtalet är nu mycket nära en lösning.

Enligt vad Sportbladet erfar direktsänds Stockholmsderbyt på måndag i Canal Plus och därefter börjar pay-per-view från och med omgång tre.

Måndagen före den allsvenska premiären gick Philip Huber, vd i Kentaro Group som äger tv-rättigheterna till svensk fotboll, ut i Sportbladet och lovade att matchen skulle sändas i tv och att Fotbollskväll skulle ses i en gratiskanal.

Huber höll vad han lovade – premiären sändes och Fotbollskväll hamnade i TV4.

1,35 miljarder

Här kommer nästa besked från Huber:

– Jag är tämligen säker på att derbyt mellan Djurgården och Hammarby sänds i betal-tv och därefter rullar pay-per-view i gång, säger Huber till Sportbladet.

De senaste dagarna har förhandlingarna mellan Kentaro, som köpte rättigheterna från Svenska fotbollförbundet i fem år för 1,35 miljarder kronor, och konstellationen Canal Plus/Viasat intensifierats och enligt Sportbladets källor är nu en lösning mycket nära.

– Atmosfären känns väldigt bra, säger Huber.

Canal Plus förhandlare Peter Harryson:

– Diskussionerna förs i en god ton, säger han till Sportbladet efter gårdagens förhandlingar.

Detta är uttalanden från huvudpersonerna som går stick i stäv med förbundets informationschef Jonas Nystedts uttalande till TT i går kväll:

– Det senaste jag hörde från förhandlingarna var att det inte verkar bli någonting.

Måndagsderby

Den lösning, som Sportbladet erfar är mycket nära, innebär konkret för tv-tittarna att derbyt på måndag blir startskottet för de allsvenska direktsändningarna.

Canal Plus sänder derbyt som ”Veckans match” och från och med tredje omgången sänds alla matcherna i pay-per-view (utom de som lyfts ut som ”Veckans match” på tisdagarna i Canal Plus), precis som de senaste åren alltså.

Hemmalandskamperna hamnar av allt att döma inom Viasatkoncernen.

Johan Flinck