Jensen: I de här matcherna känns det som att de laddar lite extra

Foto: Peter Wixtröm
Jensen till vänster, Johannesson till höger.
FOTBOLL

1. Ni vann stort mot HIF i premiären, vad betyder det?

– Vi fick ett viktigt bevis på var vi står. Vi har haft många skador och lite konstiga träningsmatcher, där det har varit svårt att få några besked. Men det är skönt att veta att vi kan spela bra fotboll, att vi har bra samspel mellan lagdelarna och att vi har spring i benen i 90 minuter.

2. Hur känns det att få kanske årets match så här tidigt?

– Jag hade gärna sett att den kom lite senare. Men det enda dåliga är att det kanske bli lite mindre finlir ute på planen. Det kanske blir att man tjongar mer, men jag hoppas att vi behåller kylan och försöker spela fotboll när vi får chansen.

3. Vad talar för Hammarby?

– Mest av allt är det att vi har fått en bra premiär. Sen har vi en bra fördelning i laget, vi har bra spelare på de flesta positionerna.

4. Vad talar för Djurgården?

– Kanske är det en fördel att det här är deras första match för att de kommer att vara taggade, men samtidigt brukar alla vara tokladdade när det är derby. Så jag vet inte om det är så mycket som talar för dem egentligen...

5. Allt talar för över 30 000 på läktarna. Hur känns det att spela ett derby inför så mycket folk?

– Kul som fan. Jag har varit med om det i Danmark också mellan Bröndby och Köpenhamn och det är alltid lika kul. Det är en skön känsla att alla inblandade är så laddade och vill vinna till varje pris. Vi har en bra publik på Söderstadion, men i de här matcherna känns det som att de laddar lite extra.

6. Förändras din roll som lagkapten i en sån här match?

– Framförallt gäller det spelare som gör sitt första derby. Vi har till exempel en vänsterback som kommer direkt från Island. Då pratar man lite extra med honom. Sen känner jag själv att det är viktigt att man vill ha bollen i de här matcherna. Det är kanske några som är nervösa och går och gömmer sig lite. Då är det viktigt att visa att ”är ni osäkra kan ni passa till mig”.

7. Hör medspelarna vad du skriker när det är sånt tryck på läktarna?

– Nej, det gör de inte. Ska man hitta någon liten nackdel så är det just det, att man inte kan kommunicera så jättebra. Man får skrika tio gånger om man vill att någon ska flytta på sig. Men det är en nackdel jag gärna tar under omständigheterna.

8. Råsundas gräs är ganska dåligt, vad betyder det?

– Framför allt är det att den sista passen kan studsa åt fel håll. Det är skönspelet som förlorar på det. Förmodligen blir det lite mindre chanser. Men precis som alla andra derbymatcher så blir det krig, och då spelar det ingen roll hur planen ser ut.

9. Vem blir matchens spelare och varför?

– Jag säger som alla andra, Petter Andersson.

10. Hur går det?

– Vi vinner en mycket jämn match med 2–1.

De är härförarna som ska leda sitt lag till seger i superderbyt. Sportbladet förde samman lagkaptenerna Mikkel Jensen och Markus Johannesson för ett hett snack om ledarrollen, Råsundas usla gräs och känslan av att springa in på plan när 30 000 galna fans skriker på läktarna.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM