Johannesson: Ett derby är som en slags drog

Foto: Peter Wixtröm
Jensen till vänster, Johannesson till höger.
FOTBOLL

1. Derbyt blir Djurgårdens första allsvenska match, vad betyder det?

– Det blir speciellt, det är klart det hade varit skönt att ha ett par matcher i benen. Men det kanske är bättre att ta tjuren vid hornen direkt. En premiär är ju mycket nerver i sig, så jag tror inte att det blir så mycket extra. De flesta har varit med förr, så det är nog lugnt.

2.Hur känns det att få kanske årets match så här tidigt?

– Jag hade gärna sparat matchen så att planen hade varit bättre. Hammarby är ett trevligt lag som spelar trevlig fotboll. Det är vi också, och ju bättre plan desto bättre blir det för publiken. Och vi spelar ju för publiken. Det är publiken som betalar vår lön, så därför är det synd.

3.Vad talar för Djurgården?

– Svårt att säga eftersom vi inte spelat någon allsvensk match. Men att vi är ett strå vassare än i fjol är jag helt övertygad om. Det som talar för oss är att vi är ett jäkligt bra lag. Kommer vi upp på den nivån där vi vill vara får Hammarby det väldigt svårt att ta poäng.

4.Vad talar för Hammarby?

– Deras positiva trend efter 4–2 i premiären. De har varit bra i derbyn mot oss förr och får de igång sitt spel är det ett bra lag. Det gäller att inte ge dem för mycket ytor.

5.Allt talar för över 30 000 på läktarna. Hur känns det att spela ett derby inför så mycket folk?

– Fantastiskt, man önskar att det var så varje match. Det är som en kick som är svår att hitta på ett annat sätt. Jag har aldrig testat droger och tänker inte göra det heller, men ett derby är som en slags drog. En adrenalinkick utan dess like. Sen känslan att vinna är kanske ännu bättre. Jag tror man måste uppleva det för att förstå.

6.Förändras din roll som lagkapten i en sån här match?

– I större matcher blir det större anspänning och då växer rollen. Vi som är ledargestalter måste gå i bräschen och visa vägen. Det gäller att få loss anspänningen hos resten av laget. Det är inte bara jag, det finns många bra karaktärer i Djurgården.

7.Hör dina medspelare vad du skriker när det är sånt tryck på läktarna?

– Nej, när det är riktigt bra tryck hörs det inte mycket, kanske tio meter. Det är faktiskt ett problem. Man vill kanske styra sina mittfältare som mittback, men det blir svårt när de inte hör någonting.

8.Råsundas gräs är ganska dåligt, vad betyder det?

– Det talas ganska lite om det, men i Sverige på våren görs ganska lite mål, och det beror mycket på att planerna är väldigt dåliga. På den sista tredjedelen är det väldigt svårt med touchar och så, att skapa bra chanser. Det är lättare att vara destruktiv på en dålig plan. Vår ambition är ändå att spela fotboll, men vi får inte bli för naiva.

9.Vem blir matchens spelare och varför?

– Jag tror att Mattias Jonson kommer att spela en stor roll i matchen.

10.Hur går det?

– Vi är där för att vinna. Siffror har jag inte, det spelar ingen roll om det blir 1–0 eller 7–0.

De är härförarna som ska leda sitt lag till seger i superderbyt. Sportbladet förde samman lagkaptenerna Mikkel Jensen och Markus Johannesson för ett hett snack om ledarrollen, Råsundas usla gräs och känslan av att springa in på plan när 30 000 galna fans skriker på läktarna.

David Tanentsapf