Derbyduellen / målvakterna

FOTBOLL

Ett Stockholmsderby är hård kamp och heta känslor. Varje misstag kan bli ödesdigert, och därför är målvakterna i större fokus än någon annan gång under säsongen. Sportbladet bollade frågan om målvaktspel mellan Pa Dembo Touray och Ante Covic. De slutade i ett stenhårda passningar om målvaktsmisstag, derbysegrar och vinnarskallar.

Okej Dembo, du får börja. Berätta om Ante Covic som målvakt, hans styrkor och svagheter.

– Jag tycker att Ante är en väldigt bra målvakt. Han är framförallt bra i luften, men ganska stark allround. Svagheter vet jag inte. Det skulle vara att han gör lite misstag ibland, precis som jag (skratt).

Ante:

– Jag tycker att Dembo är en mycket kapabel målvakt. Han är stark, och hans storlek är nog skrämmande för många. Det där med misstagen vet jag inte. För fyra år sedan hade jag nog hållit med, men nu tycker jag att jag arbetat bort det där. Sen är ju inte målvakten allt. Nu när Pétur Marteinsson är tillbaka är vårt försvar riktigt stabilt. Det var lite oroligt där med alla skador, men nye Gunnar Gunnarsson skötte sig utmärkt i premiären. Nu tycker jag definitivt att att vårt försvar är starkare än Djurgårdens.

Dembo:

– Jaha ja, jag tycker att vårt försvar är fantastiskt. Sen Markus Johannesson gick ner som mittback har vi varit väldigt stabila, och vi har bra ytterbackar i Matias Concha och Robert Stoltz. Nä, jag håller inte med Ante. Jag är mycket nöjd med min backlinje. Samtidigt måste jag säga att Hammarby också har ett starkt försvar, ett starkt lag över huvudtaget. Det som skiljer mellan oss är mentaliteten, det är därför vi vinner titlar och inte de. Det handlar om hur mycket man vill vinna, om man är beredd att ta död på sig själv för att vinna. Det spelar ingen roll hur bra spelare du har, se bara på Real Madrid. Man måste vara målmedveten. Vi spelar varje match som om det vore en final. Där är vi bättre än Hammarby.

Ante:

– Jag måste hålla med om att Djurgården är målmedvetet, man vinner inte tre guld på fyra år annars. Men jag håller inte med om att vi är sämre. Hammarby är ett lag i förändring. Under de senaste åren har vi spelat in en massa unga spelare, i år är de redo. De kommer att vara minst lika aggressiva och taggade som Djurgårdsspelarna. Dessutom har vi fått in Paulinho, målskytten vi har saknat. Tillsammans med Björn Runström, som kan springa hur mycket som helst, har vi ett grymt anfallspar. Vi har ett stort självförtroende. Och de två senaste åren har vi varit starkare än Djurgården i derbyna. Det ska vi vara den här gången också.

Dembo:

– Det ska vi bli två om! De vann sin premiär med 4–2 och är fulla av självförtroende, men vi får se hur det ser ut halvvägs in i säsongen. Hammarby var bra i Royal League, men vi var ännu bättre. De kan säkert bli ett hot mot Djurgården, men jag tror inte att det blir ett stort hot. Vi vinner derbyt. Varför? För att vi är bättre, och för att vi förtjänar det. Vi ska göra det som förväntas av oss, och kämpa som hungriga lejon.

Ante:

– Som väntat håller jag inte med. Djurgården är bra, men vi är också mycket bra. I Royal League åkte vi ut mot de blivande mästarna på straffar, vi har absolut ingenting att skämmas för. Vi var strålande i premiären och självförtroendet fick sig en kick. De kommer att bli förvånade. Alla är otroligt taggade och ingen i Hammarby kommer att vika ner sig. Som målvakt förutspår jag att jag håller nollan, och att Hammarby vinner.

David Tanentsapf