PREMIÄHH…

Häckens fans valde hockey: Var väntat

FOTBOLL

GÖTEBORG

Allsvensk premiär - men bara 1510 åskådare på Ullevi.

- Ganska väntat, med tanke på vädret och att Frölunda spelade SM-final i hockey samtidigt, säger Häckens sportchef Carl Fhager.

Glest på Ullevi.

Ullevi tar 43 000 åskådare. I går trängde 1510 personer, minst hälften från Halmstad, ihop sig på de ödsliga läktarna när Häcken och Halmstad spelade 0-0.

Det är den sämsta premiärsiffran sedan 2000, då Frölunda-Trelleborg lockade hemska 802 åskådare till Ruddalen.

- Jag förstod att det skulle bli så här, med den dåliga planen så är det svårt att locka publik till Ullevi, säger Häckens nyförvärv Hasse Berggren.

I fjol spelade han inför fullsatta läktare på Borås Arena, när han, Anders Svensson och andra startade en sällan skådad hype i Borås och Elfsborg.

Går inte back

- Fullsatt ja, men bara i första matchen. Det är skillnad på Elfsborg och Häcken, det visste jag när jag bytte klubb. I dag tycker jag bara att det är synd att vi inte kan bjuda de som kom på bättre fotboll, fortsätter han.

Rambergsvallens gräsmatta var för dålig för spel, så matchen gick på Ullevi, dit Häcken hyrt in sig.

- Men vi går inte back, trots publiksiffran. Vi har ett bra avtal med GotEvent, där den låga siffran faktiskt är en fördel. Vi använder inte hela arenan, och till så lite publik behövs egentligen samma antal i personalen som på Rambergsvallen. Så hyran blir likvärdig en match där, säger Carl Fhager.

Frölunda har greppet

Men 1510 åskådare på en premiär... Ni måste väl ändå vara besvikna?

- Ja, vi vill alltid ha mer publik, men samtidigt så vore det naivt att tro att vi skulle kunna locka så mycket mer i dag, då Frölunda samtidigt spelar SM-final i ishockey, som direktsänds på TV4. Jag skulle tro att vi tappar 1000 åskådare på det.

Ni funderade aldrig på att flytta matchen?

- Nej. Det är så det är, det här tar vi igen på en annan match i stället. Vi känner till Frölundas starka grepp på idrottspubliken i Göteborg, och i dag lyckades vi inte konkurrera ut dem.

Den 22 april väntar Öster på Rambergsvallen.

-Det ser vi som vår riktiga premiär. Då räknar vi med en publiksiffra på mellan tre- till femtusen åskådare.

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM