OLIKA LAG – SAMBA LAND

Kriga, kämpa – obrasilianska brassarna ska göra upp i kväll

Foto: Foto: andreas bardell
Namn: Thiago Quirino da Silva. Nummer: 19. Position: Anfallare. Född: den 4 januari 1985. Längd: 183 cm. Vikt: 79 kg. Moderklubb: Clube Atlético Mineiro. Allsvenska matcher: debut i dag.
FOTBOLL

Paulinho mot Quirino – kvällens superderby blir en brassefest.

Sportbladet tog med Paulinho och Quirino till en samba–skola för att ladda upp inför fajten, bara för att få reda på att vi var helt fel ute.

– Ingen av oss är typisk brasiliansk. Båda gillar att kämpa och kriga, säger Paulinho.

Foto: ANdreas bardell
Namn: Paulinho Guará (till höger). Nummer: 19. Position: anfallare. Född: 29 augusti 1979. Längd: 182 cm. Vikt: 78 kg. Moderklubb: Clube Atlético Mineiro. Allsvenska matcher: 82 matcher.

Hammarby och Djurgården har satsat stora pengar på att värva Paulinho Guará och Thiago Quirino. Båda är i Stockholm av en enda anledning, att göra massor av mål. I kväll spelar båda sitt första Stockholmsderby, för Quirino kommer supermatchen redan i den allsvenska debuten.

– Det är bra att vi får ett derby direkt. Om vi vinner så blir vi starka och får ett stort självförtroende. Jättekul att spela inför så mycket folk. Det gör mig inte nervös, när jag var i Atlético Mineiro och vi spelade derby mot Cruzeiro kunde det vara 80 000 på läktarna, så jag är ganska van vid att det är mycket publik, säger Quirino.

Dyraste värvningen

– Det ska bli jätteroligt. Att spela med kanske 35 000 på läktaren är fantastiskt, säger Paulinho.

Paulinho blev Hammarbys dyraste värvning genom tiderna när han köptes för 4,5 miljoner i somras. Efter en svag höst inledde han årets allsvenska med att sänka Helsingborg med sina två mål. Han vet att förväntningarna är stora.

– När jag kom förra året hade jag svårt att hitta flytet, det är svårt att komma in i ett lag som är mitt i en säsong. Nu känns det som att jag är inne i laget och jag börjar hitta rätt i 4-4-2-systemet. Jag vet att jag har stor press på mig i Hammarby och att de letat i många år efter en spelare som gör en massa mål. Det är därför jag måste träna hårt och visa vad jag kan på plan.

Varför vinner just ditt lag?

Q: – Vi ska bara gå ut på plan och visa vad vi kan, då vinner vi.

P: – Vi ska gå ut på plan och hela laget ska ha samma mentalitet, att kämpa och kriga. Och får vi chansen sätter vi bollen direkt i mål. Gör vi det så vinner vi.

Gillar inte samba

Att ”kämpa och kriga” återkommer ständigt i samtalet, framförallt från Paulinhos sida. Han berättar att han varken är mycket för sambafotboll, eller samba för den delen.

– Nej, jag gillar inte musiken så mycket. Egentligen har ju varken jag eller Quirino en typisk brasiliansk karaktär och spelstil. Därför tror jag att jag passar väldigt bra i svensk fotboll, jag gillar att kriga, kämpa och träna hårt. Det är samma sak med Quirino, han och jag är lika på det sättet. Han gillar också att kämpa och kriga, och därför tror jag att han kommer att lyckas i Sverige.

Jesus – förebild

Paulinho är obrasiliansk på flera sätt. När vi kommer fram till Blommenbergsskolan på Liljeholmen, där sambagruppen Maravilha do Samba väntar på stjärnorna, får Paulinho nästan en chock när han ser de lättklädda dansarna. Han förklarar att han inte kan ställa upp på bild tillsammans med dem.

– Jesus är min förebild, och jag vill hjälpa människor att få veta vem Jesus är. Därför passar det inte att folk ser mig på en bild med de där tjejerna. Vad ska de tänka? Jag vet att folk tror att Brasilien är samba och fotboll, och jag vill absolut inte kritisera. Men det stämmer inte överens med det sätt jag valt att leva mitt liv.

Thiago Quirino är mer medgörlig.

– Musiken är väl sådär. Men tjejerna, mycket bra, garvar han.

Ni är ganska olika, men ni umgås en hel del ändå...

P: – Ja, jag känner många brasilianare i Stockholm. Säkert 20-25 personer som jag har träffat i kyrkan, och som vi brukar träffas med på fredagar och lördagar. Jag har tagit med mig Quirino och Wilton Figueiredo i AIK också. Vi försöker ha kontakt och hjälpa varandra. Quirino brukar komma hem till mig och äta, så att han slipper vara ensam. Det funkar bra.

Hur trivs ni i Stockholm?

P: – Jag hade det jättebra i Göteborg, en liten trevlig stad där alla känner alla. Men jag trivs verkligen i Stockholm, här är jättevackert. Jag bor väldigt bra också, på Söder.

Q: – I början var det lite jobbigt, men nu känner jag mig hemma. Jag har också fått en lägenhet, på Gärdet, och jag väntar på att min mamma ska komma hit.

Okej, om vi ser till derbyt. Vem vinner och gör flest mål?

Q: – Jag hoppas att jag gör mål och inte Paulinho (skratt).

P: – Vi har ett vad också, den som förlorar derbyt ska bjuda den andre på middag. Vinner Djurgården blir det hemma hos mig. Men vinner Hammarby får Quirino problem. Han kan inte laga mat, så det blir dyrt för honom. Förlorar han måste han betala restaurang (skratt). Det är en rolig grej, derbyt får en extra krydda. Och jag vet att jag har en middag fixad den här veckan...

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM