Linderoth: Vi måste avsluta så ofta vi kan

Foto: PETER WIXTRÖM
HJÄRNORNAS KAMP Hammarbytränaren Anders Linderoth och Djurgårdens dito Kjell Jonevret vet båda exakt hur de ska besegra den andra i kvällens heta Stockholmsderby.
FOTBOLL

Djurgården fick guldet, men Bajen blev 2005 års derbykung.

Tränaren Anders Linderoth har segerreceptet klart för sig i kväll.

– Vi måste komma till avslut så ofta vi kan, så att Djurgården inte får ställa om, säger han.

Det låter enkelt, men Anders Linderoth tar Djurgårdens omställningsspel på största allvar.

– Vi ändrar ingenting i vårt spel bara för att det är Djurgården vi möter, men vi måste vara extra uppmärksamma på vissa saker. Det sämsta vi kan göra är att bli av med bollen på den mittersta tredjedelen av plan, då är de livsfarliga. Vi måste alltså försöka avsluta våra anfall så ofta vi kan, så att de får börja sina anfall med inspark. Är man säker på att klara ett instick så ska man naturligtvis göra det, men jag vill inte se några svåra sidledspass, säger Linderoth.

Vissa grundregler

Anfallsmässigt finns det vissa grundregler för ett 4–4–2-lag som möter ett 4–3–3-dito. Nummer ett är att sätta rejäl press på ytan framför motståndarnas ytterbackar.

– Där hoppas vi att Jeffrey Aubynn och Petter Furuseth Olsen ska kunna hota rejält. Sen är det viktigt att Petter Andersson får komma rättvänd i fart. Djupledsspelet är ju inte bara Djurgårdens styrka, det är något vi själva utnyttjar när vi får chansen att kontra, säger Linderoth.

Djurgården får ett numerärt överläge när de anfaller med tre man i kedjan, men det gör också att Hammarby får ett numerärt överläge på mittfältet.

– När vi drar ihop Jeffrey och Petter Furuseth som går på Djurgårdens två defensiva mittfältare, och Mikkel Jensen tar deras nummer tio, ska det kunna bli numerärt överläge. Vi ska i alla fall alltid vara minst tre mot tre.

Beredd på byte

Djurgården har ju nött in ett 4–4–2-spel i Royal League, är det något du funderat på?

– Jag är beredd på att de ändrar system om de inte får sitt spel att fungera. Byter de till 4–4–2 kommer vi att anpassa vårt mittfält, så att vi också spelar rakt. Det betyder att Petter Andersson kommer att flytta ner ett snäpp och spela vid sidan om Mikkel Jensen.

Till sist, hur lång tid har du ägnat med dina killar åt just Djurgårdens spel inför derbyt?

– Som vanligt har vi ägnat någonstans mellan 30 och 45 minuter på motståndarna på den sista träningen.

STRATEGIKAMPEN

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM