Jonevret: Vi måste inte ha mycket boll

Foto: PETER WIXTRÖM
HJÄRNORNAS KAMP Hammarbytränaren Anders Linderoth och Djurgårdens dito Kjell Jonevret vet båda exakt hur de ska besegra den andra i kvällens heta Stockholmsderby.
FOTBOLL

När Hammarby premiärspelade satt Kjell Jonevret nere i Portugal och höll på att få en smärre chock.

Via sms fick han beskedet att Bajen ledde över HIF med 3–0 efter en halvtimme.

– Jag tänkte att vad fan är det frågan om. När jag sen såg videon kändes det bättre, så hysteriskt bra var de inte, säger han.

Djurgårdens 4-4-3-uppställning bjuder inte på några större överraskningar vid det här laget. Laget ”offrar” en mittfältare för att i stället kunna anfalla med våldsam kraft i omställningarna. I offensiven har kantspelarna Tobias Hysén och Mattias Jonson nyckelrollen.

Snabbt upp

– Vi visade i fjol att vi inte behöver ha något stort bollinnehav för att skapa chanser och vinna matcherna. En stor del av vårt grundspel går ut på att snabbt sätta upp bollen på till våra anfallare när vi vunnit den, och sätta hård press på den kant som motståndarna anfallit på och där de är i numerärt underläge. Detta blir ännu jobbigare för motståndarna när vi har tre forwards, säger Kjell Jonevret.

Om till exempel Jeffrey Aubynn tappar boll ska ni alltså göra allt för att anfalla på ytan bakom honom och sätta press på deras vänsterback?

– Ja, fast det är ju inte den enda ingrediensen i vårt spel. Jag tycker att vi är duktiga på att snabbt ställa om från en kant till en annan. Sen är det viktigt att Daniel Sjölund får komma rättvänd från sin mittfältsposition, det är oerhört svårt att försvara sig mot.

”Vi är förberedda”

I premiären gjorde Hammarby två mål på hörna och ett efter ett långt inkast. Hur ska ni försvara er mot deras fasta situationer?

– Hammarby är duktiga på det där, och har farliga killar i framför allt Marteinsson och Schlebrügge. Men i ärlighetens namn var Helsingborgs zonförsvar ganska uselt, de rörde inte på benen och Hammarby fick stå helt fria i slottet och avsluta. Vi är förberedda. Jag har sett premiären och sett vilka ytor de söker, även om de säkert kommer att ändra lite. Men vi hade 17–6 på fasta situationer i fjol, om man räknar in straffarna, så vi är ganska bra vi med.

Till sist, hur lång tid har du ägnat med dina killar åt Hammarbys spel?

– Typ tio minuter, det var just de fasta situationerna vi pratade om.

STRATEGIKAMPEN

David Tanentsapf