Rubarths taktiska triumfer avgjorde

AIK:s tränare hyllar matchvinnaren

FOTBOLL

VÄXJÖ

Två mål var tveksamma.

Bakom de andra två låg en briljant Mats Rubarth.

- Det var oerhört viktigt att det lossnade för oss, säger Rubarth till Sportbladet.

Foto: RICKARD NILSSON/Bildbyrån
vän med bollen Mats Rubarth hade en lyckad dag på jobbet i går när hans AIK slog Öster med 4-0 på bortaplan. Han låg bakom två av målen. "Det var oerhört viktigt att det lossnade för oss", säger han.

I premiären mot Gefle spelade Rubarth mittfältare till höger. Mot Öster vara han tillbaka i sin favoritposition som vänstermittfältare.

- Det är den position jag spelat mest och den roll jag trivs bäst med, säger Rubarth.

Det tog bara tre minuter innan Rubarth visade exakt hur bra han trivs på vänsterkanten.

"Bra beslut"

En lätt fint mot Östers högerback Emin Nouri, ett blixtrande ryck och ett flackt inlägg rakt mot framstormande Wilton Figueiredo.

- Ett bra avslut, säger Rubarth blygsamt och ler.

Brassens avslut höll visserligen hög klass - en bredsida otagbar för Björn Stringheim i Östers mål - men det var Rubarths prestation som bäddade för AIK:s drömöppning.

Precis som det var när AIK punkterade matchen åtta minuter in i andra halvlek.

Snodde bollen

Östers mittfältare Peter Wibrån fick bollen felvänd en bit in på egen planhalva när Rubarth klev fram och bara snodde bollen för att sedan - med en välavvägd bredsida - friställa den djupledslöpande Kevin Pavey.

- Vi får bra utdelning på våra chanser. Vi får ta med oss att vi gör fyra mål här ifrån, det kommer vi att ha nytta av framöver, säger Rubarth som efter matchen fick massor av beröm av tränaren Rikard Norling.

- Mats var jätteduktig. Framför allt taktiskt gör han en jäkligt bra match i dag, säger Norling som har stora förhoppningar på Rubarths säsong.

- Vi är en allsvensk nykomling med stora krav på oss. I det läget är en spelare som Mats med hans karaktär väldigt viktig.

Storspel

Trots seger, fyra mål framåt och storspel av Rubarth ville matchvinnaren själv framhålla AIK:s defensiv.

-Öster skapar egentligen ingenting. De har några halvchanser i andra, men det känns som vi har bra kontroll på dem hela matchen. En bra insats genom hela laget, avslutar Rubarth.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM