Högklassigt - men Afonso är en skugga av sitt verkliga jag...

Stefan Alfelt: MFF är ett av de lag som missgynnas mest av dåliga planer

FOTBOLL

GÖTEBORG

Malmö hade Afonso Alves.

Örgryte hade Valter Tomaz Jr.

Två brassar så olika de kan vara. En teknisk matchvinnare mot en i går grymt olycklig tuffing.

Jag har alltid gillat båda två.

Afonso för hans artisteri, framförallt i de stunder då det kombineras med effektivitet.

Valter Tomas Jr för hans kompromisslöshet i det svåra enkla destruktiva spelet.

I går vann tekniken.

Valter Tomaz Jr missade markeringen av Afonso så att MFF-stjärnan fick gå upp ostört och snyggt nicka in 1-1. Sen bjöd Jr på MFF:s segermål när han skickade en rensning rakt till Behrang Safari som enkelt kunde göra sitt första allsvenska mål.

Malmö vann med 2-1. Kanske inte helt rättvisande siffror med tanke på den jämna fördelningen av målchanser.

Gjorde ett - missade tre

Unge Ola Toivonen var väl för trött för att hamna rätt med stödjebenet när han i slutminuterna missade bollen i ett perfekt volleyläge inne i straffområdet. Toivonen gjorde ett mål, hade lägen för att göra tre men visade med sitt spel i första halvlek att han är den talang han utmålats som.

Öis hade inte de berömda marginalerna på sin sida i den här matchen och två raka förluster är en tung start i en allsvenska där det kan bli förödande att inte vara med på allvar när den intensiva hösten inleds.

Det finns mycket av mycket i Örgryte. Rutin i massor.

Tekniska spelare är det gott om och då är Ailton ändå skadad. Snabbhet i anfallsspelet, Boyd Mwila var hyperfarlig på sin högerkant.

Frågan är om Zoran Lukic hinner knyta ihop alla lösa trådar till ett riktigt homogent lag innan elitlicensnämnden slår klorna i klubben och sänker all framtidstro.

MFF är ett av de lag som missgynnas mest av planer som ännu inte hämtat sig från den stränga vintern eftersom lagets hemvändare vill spela det ett-tillslags-passningsspel de vant sig vid i sina proffsligor.

Afonso väntar på gräset

Mot Öis visade Anders Andersson att hans märkligt svaga höstsäsong kanske var följden av lång tids matchande utan uppehåll.

Stark i brytningarna och snabbt säkert passningsspel.

En insats som lovade att dubbel-Anders kan bli den avlastning Daniel Andersson behöver för att inte tvingas bli spelaren som ska sköta allt i Malmö.

Afonso smekte för andra matchen i rad en 20-metersfrispark i ribban. Frisparken och nickmålet var högklassigt men Afonso är i väntan på gröna jämna gräsplaner och behaglig temperatur ännu en skugga av sitt verkliga jag.

Malmö blir bättre

Malmö vann men var inte helgjutet. Laget blir spelmässigt betydligt bättre framåt VM-uppehållet, det är jag rätt säker på. Jon Jönsson gjorde en lovande debut som mittback för första gången i en tävlingsmatch.

En del i positionsspelet satt inte klockrent, men med sin spänst och bollbehandling har Jon klara förutsättningar för att bli en dominant i det egna straffområdet.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM