Hela avtalet kan skrotas

Svart i rutan, giriga förhandlare och miljarder kronor – Sportbladet berättar vad som händer bakom kulliserna

FOTBOLL

Kentaros avtal med Svenska Fotbollförbundet kan rivas upp.

Trots det direktsända derbyt i måndags i Canal+ Sport och trots TV4:s kommande lördagsmatch.

Lyckas inte det schweiziska företaget sälja betal- och pay-per-view-rätten återgår avtalet till Svenska Fotbollförbundet.

Enligt uppgift till Sportbladet finns det i avtalet en paragraf med den lydelsen.

Vad som händer om avtalet bryts är oklart. Ett alternativ kan vara att förbundet accepterar en lägre summa från en annan agentur eller också tvingas förbundet sälja direkt till de tv-kanaler man tidigare sagt nej till.

Avtalet var på väg att skrivas under i måndags. Canal+ Sport hade förberett sändning av Djurgården-Hammarby och trots att inget avtal skrevs sändes matchen.

- Vi fick matchen utan kostnad. Men visningen ska inte tas som bevis för att det verkligen blir ett avtal, säger Peter Harryson, sportchef på Canal+.

Lägger på luren

Rune Hauge och Anders Lindh förhandlar om avtalet för Kentaros räkning, för övrigt samma personer som förhandlade för fotbollförbundets räkning.

När Sportbladet ringer Rune Hauge för att få uppgiften bekräftad blir samtalet kort.

-Jag svarar inte på några frågar vad det än gäller, säger han.

Sedan bryter han samtalet.

Sportbladet får därmed inte heller chansen att få en kommentar till uppgiften att om det inte blir något tv-avtal minskar Rune Hauges rekordprovision på 22,5 miljoner från Fotbollförbundet.

Fyrans avtal om en lördagsmatch, med start i juli efter VM, har gjort att intresset för ppv-matcherna minskat. Och mer kan det minska om Canal+ köper rätten till "Veckans match". Med två matcher per vecka, en i fri-tv och en i betal-tv, blir Canal Digital, comhem och UPC mindre benägna att satsa på Säsongskortet.

"Hoppas vi är klara till påsk"

Ovan ser ni de ansvariga för att svenska tv-tittare inte som tidigare säsonger kan följa allsvenskan i direktsändning. Det är tv-bolag, agenter och andra intressenter, alla siktande på sin egen bit av kakan. Men just nu föga intresserade av att ge tittarna det tittarna vill ha - direktsänd allsvensk fotboll.

Efter snart ett år av förhandlande är resultatet så här långt en lördagsmatch i fyran med start i juli och ett magasin i samma kanal, start 24 april.

Nästa allsvenska omgång startar på långfredagen.

- Jag hoppas att vi är klara före påsk, säger Peter Harryson.

Fast han säger det utan någon större tro på en helg med allsvensk tv-fotboll.

Två lag slåss om miljonerna samtidigt som du blir lurad på hela fotbollsfesten. Här är laguppställningarna i den segdragna matchen om svensk fotboll.

Fotbollens miljarder

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM