8 frågor till Lars-Åke Lagrell

FOTBOLL

1. Många svenska fotbollsfans är rasande över att inte kunna se allsvenskan på tv. Vad har du att säga till dem?

– Att de snart kommer få se allsvensk fotboll igen, och att när det nya avtalet är färdigt kommer det bli en bättre tv-bevakning än någonsin tidigare. Jag förstår att folk är besvikna och tycker naturligtvis att det är beklagligt att det har dragit ut på tiden, men när det handlar om avtal på den här nivån måste man ha förståelse för att det kan ta tid.

2. Hur bekymrad är du över situationen?

– Inte alls egentligen. Men jag har noterat att det här har tagit längre tid än vad jag trott från början. Jag hade hoppats att vi skulle vara klara nu. Men vi måste ha klart för oss att vi diskuterar ett avtal över fem år, och när det gäller ett så långt avtal är det viktigt att allt blir rätt. Men jag ska erkänna att det har gått segare än jag trodde från början.

3. Hur stort ansvar har förbundet för att förhandlingarna dragit ut på tiden?

Det går inte att prata om ansvar. Vi har ett stort intresse i att tv-publiken ska kunna köpa hem allsvenska matcher - givetvis är det så. Men vi har också ett stort ansvar för att svenska klubbars ekonomiska konkurrenskraft inte minskar. Därför måste vi se till att klubbarna får så bra betalt som möjligt för sin produkt. Att förena dessa intressen kan vara svårt.

4. Kunde ni ha agerat på något annat sätt?

– Det går det alltid att säga när man sitter med facit på hand. Självklart hade det gått fortare om vi sänkt våra ekonomiska krav. Men då gäller det att förstå konsekvenserna av ett sådant beslut. När norsk fotboll undertecknade sitt tv-avtal satte det också press på oss att få igenom ett likvärdigt avtal. Vi hade två alternativ: haka på den nivå som sattes med det norska avtalet eller lägga oss platt ner. Det jag kan ångra så här i efterhand är att vi inte piskade upp tempot i förhandlingsprocessen i ett tidigare skede. Det kan vi lära oss något av.

5. Har ni varit för giriga?

– Det går inte att använda ordet girig. Girighet är när en enskild person vill suga ut så mycket pengar som möjligt ur någonting. Här förhandlar vi om pengar som ska gå tillbaka till svensk klubbfotboll. Tv-avtalet för allsvenskan handlar inte om att förbundet ska tjäna en massa pengar, utan att klubbarna måste få ut så mycket som möjligt för att vara konkurrenskraftiga. Supportrarna ställer inte bara krav på att matcherna ska visas i tv. De vill också att klubbarna ska kunna konkurrera internationellt.

6. Borde inte du agera mer för att skynda på?

– Så går det inte att resonera. I en förhandling är det alltid minst två parter. Då kan inte jag gå in och bestämma utgången. Många förstår nog inte hur komplicerat det är med ett så här stort avtal.

7. Med facit i hand: gjorde ni rätt när avtalet gick till Kentaro?

– Ja, vad skulle alternativet ha varit? Hade vi sålt till någon annan hade vi hamnat på en betydligt lägre ekonomisk nivå.

8. Tror du att svenska fotbollsfans har förståelse för ert agerande?

– När vi är färdiga med avtalet tror jag att de kommer att ha det. Jag kan förstå om någon enskild person blir förbannad när han eller hon inte kan se sitt lag på tv just nu. Men det är viktigt att ha hela bilden klar för sig för att förstå att det här kommer att bli bra för svensk fotboll.

Hans Abrahamsson