Konstgräset delar Sverige

Gefletränarens utspel sågas av kollegerna

Foto: bildBYRÅN, pernilla wahlman
batalj Jan Andersson (uppe till vänster) och Sören Åkeby (nere vänster) vill båda minska antalet matcher på konstgräs. Åkeby tror att gräsplanerna skulle gå att fixa till bättre. "Ibland vet vi tränare med egna trädgårdar faktiskt mer om en gräsmatta än de ansvariga", säger Malmötränaren. Pelle Olsson tror däremot att konstgräs är Sveriges stora chans.
FOTBOLL

Konstgräs eller naturlig vara - det är frågan.

Och svaren är lika många som det finns allsvenska klubbar.

- Svensk fotboll behöver konstgräs, säger Gefles tränare Pelle Olsson.

- Helt idiotiskt, svarar Sören Åkeby i Malmö FF.

I Gävle spelar man på konstgräs sedan ett år tillbaka, och klubben har tagit underlaget till sitt hjärta på flera sätt.

- Så fort någon uttalar sig om konstgräs är det i negativa termer. Men sanningen är att svensk fotboll behöver konstgräs för att närma sig Europa, säger Gefles Pelle Olsson.

Men han får omedelbart mothugg från flera håll.

- Jag förstår inte hur han kan prata i de termerna. Att prata om matcher på konstgräs är helt idiotiskt, det blir aldrig samma sak som att spela på vanligt gräs, säger Sören Åkeby.

Inte samma i Europa

Och han får medhåll från Halmstads tränare Jan Andersson.

- Jag tror faktiskt inte att någon innerst inne tycker att det är bättre att spela på konstgräs. Och att vi skulle närma oss Europa tror jag inte ett dugg på, där spelar de ju inte ens på konstgräs, säger han.

Kunskapen brister

Istället har de båda motståndarna andra lösningar på bekymret med dåliga gräsplaner.

- Grassmaster är fantastiskt bra. Men det går också att ha fina gräsplaner året om. Ibland brister faktiskt kunskapen hos de som sköter gräsplanerna. Jag ska inte säga att jag vet hur de ska göra, men ibland vet vi tränare med egna trädgårdar faktiskt mer om en gräsmatta än de ansvariga, säger Åkeby.

Andersson ser konstgräs som ett komplement, men menar att planvärme är det bästa.

- Alla klubbar borde ha planvärme, då skulle vi ha fungerande planer större delen av året. Det handlar helt enkelt om prioriteringar.

En väckarklocka

Pelle Olsson är noga med att inte pracka på alla klubbar konstgräs, men han hoppas att denna vår har blivit en väckarklocka för många klubbar.

- De svenska lag som spelar i Royal League får åka bort och spela sina hemmamatcher, det är inte bra. Vi jublar inte över vårt konstgräs alla månader om året, men svenska klubbar måste acceptera läget. Vårt klimat och bra planer är en omöjlig ekvation.

Enkät

1. Vad tycker du om konstgräs?

2. Hur många hemma matcher om året har ni bra gräsplan?

Det här är Grassmaster:

AnnaMaria Jansson