AIK leder allsvenskan

Sandberg matchhjälte när AIK vann med 2-1

FOTBOLL

AIK tog andra raka segern i allsvenskan efter 2-1 hemma mot Örgryte.

Wilton Figueiredo och Niklas Sandberg var målskyttar för AIK mot ett ÖIS som nu har släppt in sex mål i sina tre inledande förluster.

I Halmstad spelade hemmalaget 0-0 mot Djurgården.

Foto: Scanpix

AIK har fått en kanonstart som nykomling i allsvenskan. Först 2–2 hemma mot Gefle, sedan 4–0 borta mot Öster och på söndagen seger med 2–1 hemma mot Örgryte.

– Det är den inledning vi kanske behöver eftersom vi har slagit lag som vi bör ha efter oss i serien. Jag är förstås jätteglad och det var starkt av oss att vinna i dag, sade AIK-tränaren Rikard Norling.

Norling hade all anledning att vara nöjd med sitt lag. Där finns i år en spelidé och en strategi som man hela tiden försöker hålla fast vid. Där finns också ett engagemang hos spelarna som ibland kan bli väl ivriga att nå resultat.

Knäckta spelare

Hos Örgryte och Zoran Lukic är det precis tvärtom. Noll poäng på tre matcher och 2–6 i målskillnad.

– Nu måste vi sätta oss ner och diskutera i gruppen hur vi ska fortsätta. Jag får ta på mig att jag satte höga krav på spelarna inför säsongen, med all rätt tyckte jag efter den fina höstsäsongen. Men kraven håller på att knäcka spelarna, sade Zoran Lukic.

Öistränaren talar om en djup prestationsångest i laget. I stället för att ta initiativ och spela offensivt faller man snabbt tillbaka i defensiva positioner.

– Vi är ett spelande lag men vågar inte ens hålla i bollen på grund av att spelarna är rädda. Rädda för att misslyckas, fortsatte en bekymrad Lukic.

Figuereido bäst

AIK dominerade inledningen och 1–0 kom i den elfte minuten genom Wilton Figuereido. Snyggt framspelad från höger av Kenny Paynes som med sin djupledslöpning ställde Öisförsvaret. AIK öste sedan på för mer men tröttnade och sista delen av halvleken gick till Öis. Kvitteringen kom på nick av försvararen Johan Anegrund efter att AIK-målvakten Daniel Örlund missat en aning.

– Sista 20 av första halvleken är det enda jag är riktigt nöjd med, sade Lukic.

I den andra halvleken var AIK det bättre laget. En av planens bästa spelare, Wilton Figuereido, slog en hörna efter 76 minuter som försvararen Niklas Sandberg nickade i mål. Här missade Öis helt i sin försvarsuppställning.

I matchens slutskede blev AIK:s norske nyförvärv Bernt Hulsker utvisad sedan han gett en Öisspelare en armbåge i ansiktet. Därmed har hetlevrade Hulsker ett rött och ett gult på tre matcher.

TT