Berggren utbuad och nöjd efter återkomsten

”Jag bryr mig inte ett dugg om vad publiken skriker”

FOTBOLL

Gävle (TT)

Utbuad och hånad.

Hasse Berggren nöjt ändå av hemkomsten.

– Det var viktigt för mig att få göra mål – och jag bryr mig inte ett dugg om vad publiken skriker, sade Häckens tvåmålsskytt efter 4–0 mot Gefle.

Berggren är från Norrsundet ett par mil norr om Gävle. Under en period under slutet av 90-talet var han Gefles store stjärna. Sedan han lämnade de himmelsblå 1997 har varit skyttekung var än han spelat:

19 mål på 51 matcher för Hammarby.

25 mål på 52 matcher för Haugesund.

39 mål på 97 matcher för Elfsborg.

Siffror som gjorde att Gefle inte kunde matcha de dryga 3 miljoner kronor som Häcken var villiga att betala för en 33-årige forward, och den förlorade skyttekungen fick inte komma hem till den här säsongen heller.

Dubbel avbetalning

Berggren började sin egen avbetalning till Häcken på Strömvallen under måndagen. I sin tredje allsvenska match för Hisingsklubben kom de två första målen.

Efter att ha haft vinden i ryggen borde Gefle varit i ledningen vid pausvila: Daniel Ytterbom hade en nick i ribban och Daniel Bernhardssons skott rensades undan på mållinjen av Daniel Forsell.

– Jag räknade till fem väldigt bra målchanser. Det är inte direkt välförtjänt när Häcken gör 1–0 i början av andra halvlek, analyserade Gefletränaren Pelle Olsson.

Det var Jonas Henriksson som forcerade in ledningsmålet. Planen bäste, Teddy Lucic, hade dessförinnan klackat vidare en hörna bakåt som skapade kaos i hemmaförsvaret. Bollen tog både i stolpen och ribban innan Henriksson tofflade in 1–0 från nära håll.

När Gefle lyfte fram positionerna i jakt på en kvittering så öppnades ytor för anfallarna Berggren och Dioh Williams. Flyfotade Williams gjorde 2–0 i matchminut 63. Berggrens fullträffar kom under matchens avslutande åtta minuter och sammanfattade varför Häcken lade upp miljonerna. Det första målet var en delikat chip i friläge och det andra ett distinkt avslut i nättaket.

Värre på Söderstadion

Berggren jublade, medan hemmapubliken skrek: ”Svikare”, ”Judas” och nåt om ”Pengar i Häcken” var de vanligaste tillmälena.

– Jag hörde vad de skrek och jag bryr mig inte ett dugg, sade Berggren.

– Det var betydligt värre svordomar på Söderstadion när jag kom hem från Norge.

TT: Tror du att du kommer spela för Gefle någon gång i framtiden?

– Jag hoppas det. Jag tycker jag har blivit bättre och bättre för varje säsong, det är därför det har blivit så här.

Under förra året satt Berggren mest på en motionscykel mellan matcherna och spelade på sprutor. Han opererade den ömmande hälen i november och rehabiliteringen har varit tung.

– Det är alltid skönt att få göra mål, men särskilt nu när jag inte kunnat spela så många träningsmatcher under våren. Jag får leva med att jag kommer att ha ont ett tag till.

TT