”Göken” - sämst någonsin

Stefan Alfelt: Varför köpte MFF honom?

FOTBOLL

MALMÖ

Max von Schlebrügge är ett namn för Sveriges VM-trupp.

Raoul Kouakou är inte ett namn för Elfenbenskustens VM-trupp.

...och plötsligt heter MFF:s nyckelspelare Glenn Holgersson!

Jag har skrivit det tidigare. Att jag har ansett Raoul Kouakou vara en säkerhetsrisk sen första gången jag såg honom spela i MFF:s ljusblå dress. Redan historien med sju utvisningar på 15 månader i norska division 2 var en antydning, men MFF såg, eller hörde något, och bjöd på kontrakt till 2009.

I går sänkte Kouakou - som fansen döpt till Göken - sitt nya lag.

Först flög en lång djupledsboll över den feltajmade Gökens näste och skapade oro i försvaret när ingen situation egentligen borde kunna uppstå.

Sen fick han bra pannträff på ett helt ofarligt inlägg och gav Hammarby ledningen med 1-0.

Bedrövlig inledning

I frustration över självmålet följde Kouakou upp med att blind som en utrusande fransk dammålvakt krossa lagkamraten Christian Järdlers okben.

Kan inte minnas att jag någonsin sett en så bedrövlig inledning av en spelare i allsvenskan.

En start som väcker ett par frågor:

1) Varför köpte MFF honom?

Om han mellan sina utvisningar nu var så bra i norska andraligan borde väl någon av de mer penningstinna förstadivisionsklubbarna varit intresserade. Eller var bara ryktet om att Arne Erlandsen ville ha Kouakou till IFK Göteborg tillräckligt för att öppna den ljusblå börsen?

2) Ska en klubb av MFF:s storlek, i en stad av Malmös storlek, i ett distrikt av Skånes storlek överhuvudtaget behöva ge sig ut på långjakt för att hitta försvarsspelare av allsvenskans inte alltför överdrivna klass?

Självklart bör det finnas talang nog för att producera hyggliga spelförstörare i stället för att chansköpa importer man ändå får lära upp i rent grundläggande försvarsprinciper. Köp som Kouakou sänder ett budskap till unga egna talanger liknande den bärande repliken i filmen Gökboet: If he"s crazy, what does that make you? (Om han är galen, vad gör det då dig till?) Om han är dålig - hur dålig är då inte du?

MFF lever farligt i vår med talangfulle men skadebenägne Jon Jönsson som enda alternativ till Kouakou och Olof Persson. Glenn Holgersson är en kapabel mittback men efter gökattacken mot Järdler är Holgersson också enda vänsterbacksalternativet, om inte nyss till högermittfältare omskolade Behrang Safari skolas om en gång till.

Bajen- ett möjligt guldlag

Hammarby har inga problem alls just nu. Påpekade för Anders Linderoth att så här års brukar kraven på hans avgång komma smygande och fick skrattande svaret att de kommer nog.

Tror inte det.

Tror alltmer på Hammarby som ett möjligt guldlag. Resonemanget att Hammarby skulle ha en bra förstauppställning och inte mycket mer håller inte. Hammarby har en bra förstaelva och en bra bänk dessutom när alla är friska. Betydligt bättre än de flesta andra lagen.

Sprintade i kapp

Max von Schlebrügge halkade vid

MFF:s mål. Sånt händer, det är inget misstag. Max gjorde ett misstag, men det redde han upp med sin snabbhet när han sprintade ikapp och om Malmös pigge inhoppare Edward Ofere.

Med tanke på landslagets skadeproblem känns Schlebrügge som ett ganska givet alternativ. Speciellt som han kan vara standby både som mitt- och vänsterback.

Paulinhos mål var en delikatess. Fantastiskt snyggt att skruva in bollen från den vinkeln och det avståndet. Mikkel Jensen dödade ytor effektivt i första halvlek och Petter Furuseth Olsen har jag inte sett lika bra sen tiden då han öste in mål för Örebro.

Stefan Alfelt